Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

субота, 20. јун 2020.

# BLOG 12 PUT NA EVIJU POSLE VANREDNOG STANJA- Informacije iz prve ruke


Granicni prelaz Kulata-Promahonas na Grčko Bugarskoj granici
Dugo smo iščekivali taj dan. Posle izolacije, policijskog časa, strepnje za svoje najbliže.. Da odemo i udahnemo svež morski vazduh i ogreje nas toplo mediteransko sunce.

Tog dana, 16. Juna, krenuli smo sa grupom turista iz Beograda put Evije.U pitanju je agencija iz Beograda Alexandria Travel, čiji sam predstavnik na destinaciji. Edipsos nas je čekao kao i nestrpljivi prijatelji iz Grčke koji su jedva čekali taj 15.6 u 00:00 da se otvori granični prelaz Promahonas u Bugarskoj za sve turiste iz Srbije. Pošto nismo u Evropskoj uniji, nismo do tada mogli da prelazimo u Evropu.

Međutim svo uzbuđenje i radost oko puta je utihnula vešću da je na granici Bugarska –Grčka od podneva red dug 20km i da ne pustaju nikog ko nije iz zemlje Evropske Unije. Grupa je već bila krenula i kao što možete da zamislite svi smo bili u problemu. Da li se vratiti, šta će biti? Ostale agencije su pola sata pre puta otkazale svoj polazak kako ne bi maltretirali putnike da prelaze toliki put bez razloga. Moja agencija to nije uradila i u dogovoru sa putnicima, rešili smo da hrabro nastavimo dalje i po cenu vraćanja sa Grčke granice. Možete da zamislite kolika je bila želja sa dolaskom, putovanjem i odmorom.

Poslednju grupu putnika smo pokupili kod Niša i 50 oro hrabrih ljudi sa pozitivnim stavom se uputilo ka Bugarskoj. Znali su svi šta nas čeka i bili su upoznati sa situacijom. Negde oko 20 h po srpskom vremenu, bili smo na granici Srbije sa Bugarskom. Carinik nam je rekao da nema problema, on će nas svakako pustiti, ali da idemo dzaba jer su Grci danas vratili veliki broj automobila. To nas je obeshrabrilo, ali ipak smo odlučili da okušamo sreću kada smo već stigli tu gde jesmo. Prelaz preko granice je bio brz. Nije bilo niti pregleda, niti testiranja na Covid 19. Uredno smo izašli iz autobusa, predali pasoše jedan po jedan i nastavili dalje.

Bili smo stalno u kontaktu sa agencijom, čekali da se desi čudo, da nam jave kako je sve ok i kako je granični prelaz Kulata- Promahonas otvoren. Put kroz Bugarsku je prošao ok. Duži je za nekih 44km od puta preko S.Makedonije, ali to nam je bilo najmanje važno. Tempirali smo put tako da budemo na granici posle 23h po našem, tj. Posle ponoći po grčkom vremenu. Za tada je bilo predviđeno otvaranje granice. Kao što kažu , nada umire poslednja. Na nekih 44km od graničnog prelaza Kulata odlučili smo da napravimo pauzu. Bilo je tačno 23:59 po grčkom vremenu. Palim telefon, ulazim da pročitam neke vesti. GRANICA JE OTVORENA, KOLONA SE SMANJUJE.

Aplauz i olakšanje. Evijo, dolazimo!!! Posle 15 sati putovanja u neizvesnosti i tenziji, napokon smo mogli da predahnemo. Nećemo se vratiti nazad idemo dalje! Ubrzo smo stigli na granični prelaz Kulata-Promahonas. Kolona je bila duga tek nekih 2 do 3 km ( s obzirom na današnjih 20km, to je bilo sjajno!). Posle nekih sat vremena, približili smo se carini. Policajci su nas izdvojili sa strane, pošto smo bili jedini autobus. Niko nije nosio maske niti je testirao putnike. Vođa puta je pokupila pasoše i odnela cariniku. Mi ostali smo držali palčeve.

Posle nekih 2 sata provere, skeniranja, prepisivanja podataka, transferista Marija je sa osmehom objavila da je sve u redu i da krećemo dalje. Tek tada smo zapravo mogli malo da odahnemo i odspavamo. Uspeli smo!! Ušli smo u Grčku i krenuli dalje sve do luke Glifa odakle ćemo isploviti u susret ostrvu.

Tu sreću , zahvalnost i entuzijazam Grka kada su ugledali srpski autobus!! Raširenih ruku su nam poželeli dobrodošlicu i početak letnje sezone. Iako iscrpljeni , bili smo presrećni što smo tu gde jesmo. Tog dana, 16.06.2020. bili smo jedini turistički autobus koji je ušao u Grčku!!! Bili smo preponosni. U ime svih putnika, u ime svih Grka na ostrvu jedno veliko HVALA svima iz Alexandria Travel na strpljenju, nadi i dobroj organizaciji. 
Čast mi je što smo deo istog tima.

Kao i uvek,

Sa ljubavlju sa Evije.

U nastavku fotografije sa puta!


 


 


 


петак, 5. јун 2020.

#BLOG 11 VERSKI TURIZAM NA EVIJI - Crkva Sv. Jovana Rusa i Manastir Sv. Davida

Iako je Evija sama po sebi prelepo mesto i možete zasigurno pronaći sve ono što vam je potrebno kako bi vaš letnji odmor bio ispunjeniji, lokalne grčke agencije su se potrudile da prema našem mentalitetu po jako povoljnim cenama organizuju predivne izlete kako na samom ostrvu, tako i u bližoj okolini. 
Manastir Sv. Davida, drone view.Photo credits: Trogadas Travel Services
U narednih nekoliko tekstova pisaću Vam o izletima na kojima možete ići i šta možete na njima da vidite u očekujete. Na svakom izletu ste u pratnji vodiča koji govori srpski i koji će vas provesti kroz istoriju mesta koje posećujete kako biste osetili pravi duh tog istog mesta.
Na Eviji postoje par turističkih agencija koje organizuju izlete i za njih se možete raspitati kod svog predstavnika na destinaciji. Cene su uglavnom svuda iste.

Prvi izlet o kome ćemo govoriti je izlet koji se održava svakog ponedeljka iz Pefkija, Neos Pirgosa i Ediposa i koji vam pruža mogućnost da posetite najveće svetinje ostrva- crkvu Svetog Jovana Rusa i Manastir Svetog Davida.
Polazak je u jutarnjim časovima i prvo se posećuje manastir. Na putu ka tamo imaćete prilike da uživate u pogledu na severnoevijski zaliv, prelepe planine i sela Ilia, Rovies, Limni... Do manastira je potrebno nekih sat i po vremena i planirano zadržavanje je nekih sat vremena.

Manastir Sv. Davida, drone view, Photo credits: Trogadas Travel
Manastir Sv. Davida se nalazi na nekih sat vremena vožnje od Edipsosa kada se krene ka unutrašnjosti ostrva, u centru zelenilom obraslog prostora oblasti Rovies i na nadmorskoj visini od 927 metara. Blizu je fenomena prirode , vodopada Drimona na uzvišenju u  manje naseljenom delu ostrva. Ovaj divni manastir je jedan od najvećih svetinja ostrva Evija zajedno sa crkvom Sv. Jovana Rusa koji se nalazi nedaleko od manastira u mestu Prokopi.





Prepodobni David je bio iguman u svetom manastiru Bogorodice Varnakova i nakon toga se preselio na ovo divno ostrvo da bi 1540.izgradio ovaj manastir na ruševinama crkve koju su uništili Turci posle napuštanja Evije 1470. Sakupio je sva potrebna sredstva uz pomoć daleke Rusije i manastir i dan danas nosi njegovo ime.  Mirisne mošti sveca se čuvaju u crkvi manastira, kao i kadionica i njegov epitrahilj.Za vreme Vizantije, manastir je bio počašćen carskim titulama koje su nažalost uništene kada su turci spalili manastir 1824. Ponovo je sagrađen 1877. Severno od manastira na udaljenosti od 1 km, u brdu, nalazi se „Sveta voda“. Po predanju , Prepodobni David je udario štapom u kamen i iz njega je potekla lekovita Voda. Na tom mestu se danas nalazi beli krst, a sveta voda je sprovedena u podnožje brda do samog manastira. Manastir danas ima ukupno 17 monaha i slavi Preobraženje (6. Avgusta) i Svetog Davida (1. Novembra).


Sv.Jovan Rus,drone view,photo credits: Trogadas Travel
Put nas dalje vodi ka divnom selu Prokopi i crkvi Sv. Jovana Rusa. Priroda koju možete videti tokom putovanja do tamo smatra se jednom od najlepših predela na celom ostrvu. Do tamo nam je potrebno nekih sat vremena i zadržavanje u crkvi je 2 sata.
Sv.Jovan Rus,drone view,photo credits: Trogadas Travel
Crkva Svetog Jovana Rusa je definitivno jedna od najpoznatijih i najposećenijih svetinja na Eviji, kako od strane srpskih tako i od strane domaćih turista. Prelepa crkva posvećena Svetom Jovanu se nalazi u mestu Prokopi na samo sat vremena vožnje od Edipsosa. 


Mesto Prokopi je nastalo po istoimenom mestu u Turskoj, Prokopionu kada su usled Maloazijske katastrofe i perioda iseljenja i porgona Grke iz Turske, tamošnje stanovništvo došlo na Eviju i nastanilo ovaj deo ostrva. Naravno, kada se seli narod, seli se i svetac. Sv. Jovan , čije su mošti bile u crkvi Sv. Đorđa sve do dvadesetih godina prošlog veka, kada bivaju prenesene zajedno sa stanovnicima, tj. pravoslavnim Grcima na Eviju. Ovaj pohod je finansirala Ana Papadopulu, koja je i sama živela na Eviji. Tako se  mošti Sv. Jovana danas nalaze u velikoj crkvi sa dva velika zvonika u Prokopiju, podno 1.236 metara visokog vrha Kandili planine. S koje god strane prilazili ovom svetom mestu, drumovi vas vode kroz predivne guste, zimzelene šume.

Mošti Sv. Jovana Rusa
Sv. Jovan slavi 27.maja i tada reka hodočasnika , od kojih neki pešice dolaze i iz 20 km udaljene Halkide kako bi se poklonili svetim moštima Sv. Jovana Rusa. One se nalaze unutar same crkve u srebrnom kivotu zatvorenom staklenim poklopcem, tako da se mošti mogu jasno videti. Sv. Jovan nosi svetloplavu odoru, dok mu lice prekriva zlatna posmrtna maska i njegova jedna ruka je takođe od zlata. Njegova prava ruka se čuva u manastiru Sv. Pantelejmona na Svetoj Gori. Deo vrata i njegova druga ruka se jasno vide. Njegove svete mošti su u odličnom stanju i izgledaju kao da ih je sam Fidija, čuveni helenski vajar oblikovao od suvog i sjajnog drveta. Na dan njegove slave u Prokopiju se odvija velika parada. Mošti sveca se iznose i uz liturgiju kruže oko crkve u prisustvu vojnog i političkog vrha Republike Grčke.

Molitva pored kivota verovatno nikada i ne prestaje, a nesrećni, bolesni,verni, krotki i zabrinuti u tišini provode sate u molitvi. Pošto se poklone svecu, vernici odlaze do kapele pored crkve,gde se nalazi kapa i pojas svetitelja, stavljaju kapu na glavu i pojas oko struka i mole se pred ikonom Sv.Ane i Sv. Siluana. 

Inače, Sv.Jovan je rođen na jugu Rusije, a kao vojnik , u ratu protiv Turaka, bio je zarobljen i prodat u roblje turskom Agi iz Prokopiona. Iako su mu sve oduzeli, veru nisu mogli, pa se Jovan još za života preporučio za budućeg sveca. Upokojio se kao mlad u trideset i nekoj godini , 27.maja 1730.

Za njegove mošti vezana su nebrojena čuda, jer se svetac javljao i odgovarao na izgovorene i neizgovorene molitve vernika.U kapeli pored crkve takođe možete uzeti i osveštenu  vodu i ulje, a u okolini se nalazi i mnoštvo suvenirnica, crkvenih prodavnica, kafića itd.

Izlet sa kojeg se niko ne vraća ravnodušan. Blagostanje koje osećate po povratku zaista nema cenu, a mir i spokoj kojim se vaš duh preplavi pri poseti ovih svetinja se ne može opisati rečima. Iskustvo koje je nezamenljivo.

U nastavku pročitajte detaljan opis ture:

S ljubavlju sa Evije.

Detalji obilaska

-Obilazak  manastira Sv. Davida i crkve Sv. Jovana Rusa počinje u 9 izjutra, iz naše kancelarije u Edipsosu.

-Naša prva destinacija je istorijski manastis Sv, Davida, koji se nalazi na planini Kavalaris, blizu sela Drimonas.

-U manastiru se ostaje sat vremena.

-Zatim ćemo krenuti ka selu Prokopi i crkve Sv. Jovana Rusa.

-U selu Prokopi ostajemo do 13:30. Posle obilaska crkve I razgledanja predstoji slobodno vreme da uživamo u ručku ili kafi.

Povratak u  Edipsos, otprilike oko 14:30.

SLIKE SA IZLETA: