Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

петак, 22. мај 2020.

#BLOG 10 ELINIKA I VASILIKA- Plaže sa istorijom


Često se uz ime ovih plaža stoji i pridev "najlepše plaže na Eviji". Osim prirodne lepote, spoja zelenila borova i plavetnila nemirnog Egejskog mora, ova dva mesta su ostavila veliki trag u istoriji kome svedoče i njihova imena. Upravo zato sam im posvetila odvojeni blog od ostalih plaža o kojima ste imali prilike da čitate u šrethodnom tekstu.

ELINIKA i plaža Sv. Nikole

Plaža Ag.Nikolaos, Elinika

Selo Elinika, zajedno sa svojom plažom se smatra jednom od najlepših na ovom delu ostrva. Izgrađeno na severoistočnoj strani ostrvan na brdu obraslom borovom šumom sa predivnim pogledom na divlji Egej i ostrvo Skijatos. Mesto, kao što sam već naglasila vuče korene još iz drevne Grčke. Poznato je iz spisa o bici kod Artemisija u Grčko-Persijskom ratu. Istorija kaže da su baš u ovom selu bili stacionirani Grčki vojnici i po tome je  samo mesto dobilo naziv Elinika što na grčkom znači "Grčka" u kontekstu grčka vojska. 

Elinika
Selo je od važnog istorijskog značaja i mitologija kaže da je izgrađeno na ostacima grada Nisa (Nussa, grč) koji je bio posvećen grčkom Bogu vina Dionisiju, s obzirom da je okolina, kao i selo okruženo vinogradima i poznato po proizvodnji vina.

Što se tiče same plaže i prilaza u more, sastoji se od sitnog peska. U blizini plaže, i njem zaštitni znak jeste ostrvo na kome i dan danas stoji i prkosi talasima, crkva posvećena Svetom Nikoli po kome je i dobila ime. Plaža je organizovana jednim delom, a jednim slobodna.

Kako do plaže: Od centra Istiee pratiti put prema selima Artemisio, Gouves, Agriovotano. Sledeće u nizu je selo Elinika. Nalazi se na 15km od Pefkija i na 46km od banje Edipsos.

VASILIKA- i plaža Psaropuli

Vasilika, plaža Psaropouli, drone view
Selo Vasilika se nalazi na putu Istiea-Halkida, ali sa istočne strane ostrva. Kao i Ellinika, i ovo selo je poznato još iz Grčko-Persiskog rata. Njegovo ima u prevodu znači "Kraljevski", jer je tu bila u zasedi kraljevska persijska vojska. Nekada je selo bilo smešteno na samoj plaži Psaropuli, ali je 1462. godine izmešteno zbog čestih napada pirata. Postoji i drugo izdanje priče kako je ovo selo dobilo svoj naziv. Drugi izvori kažu da su mu "kumovali" grčki iseljenici sa Lezbosa koji su ga i naselili usled napada Turaka na ovo ostrvo. Tako da su sa sobom na ovaj način poneli deo domovine i nazvali ga Vasilika po istoimenom mestu na Lezbosu. 


Plaža Psaropouli, Vasilika
Plaža Psaropuli se nalazi na nekih 3 km od sela Vasilika i duga je oko 3km. Jedna je od najdužih plaža na Eviji. Smenjuje se pesak i sitni kamenčići, ali ono što je karakteristično jeste spoj Egejskog plavetnila sa najlepšom zelenom bojom borovih šuma, dajući moru prelepu tirkiznu boju. Na samoj plaži imate veliki broj kafića i taverni gde možete uživati u blagom povetarcu uz čašicu uza i grčkog mezea. 

Kako do plaže: Nalazi se na 53km od Edipsosa i na 22 km od Pefkija. Pratiti put Istiea- Halkida.

Dva mesta, dve plaže, puno priča i bogata istorija. Znajte da u Grčkoj nijedna plaža nije samo pesak i more, nijedan kamenčić nije samo oblutak koje je izbacilo more i nijedna pesma nije bez duše. Iza svega što krasi ovu divnu zemlju postoji priča, istorija, anegdota- bilo nestvarna iz mitologije ili potkrepljena istorijskim činjenicama. I ono što je najvažnije- uvek postoji neko ko će vam je sa zadovoljstvom ispričati.

S ljubavlju sa Evije. 

недеља, 17. мај 2020.

#BLOG 9- Plaže Severne Evije


Mnogi turisti ne bi Eviju okarakterisali kao ostrvo sa dugim peščanim plažama i tirkiznom vodom. Međutim nije baš tako i u ovom blogu ću vam pisati o plažama severne Evije koje su malo udaljenije od turističkih mesta kao što su Edipsos, Pefki i Neos Pirgos, ali ih vredi posetiti. Pristup je moguć jedino ukoliko imate svoj auto ili na nekim od izleta koje nude lokalne turističke agencije. Gradski prevoz do tamo, nažalost ne postoji.

#1 Plaža Sv. Nikola

Sv. Nikola, drone view "Riviera"

Najbliža Edipsosu. Plaža ovog mesta kreće na nekih 3 kilometara od Edipsosa. Odlikuje se sitnim peskom i šljunkom. Prednost ove plaže jeste taj što nema previše ljudi i moguće je naći povoljno mesto. Postoje delovi koji su slobodni ( bez ležaljki i suncobrana) kao i organizovani delovi gde se nalaze Beach barovi ili hoteli kao što su Riviera, Oversea, hotel Galini itd. Ležaljke u svim barovima su besplatne uz poručeno piće. I ukoliko dođete taksijem, pri povratku, osoblje bara će vam rado pozvati vozilo da vas vrati nazad.

Kako do plaže: Pratite put obale pri izlasku iz Edipsosa. Pešaka je potrebno nekih pola sata, dok ukoliko uzmete taxi, cena do tamo bi bila 5€ po vozilu ( ne po osobi). Autom je to nekih 5-10 min u zavisnosti koliko daleko želite da odete.



Porto Pefko beach
#2 Porto Pefko


U samom nastavku na plažu Sv. Nikola nalazi se i Porto Pefko. Prepoznaćete je tako što ima 3 bora na samom ulasku po kojima je i dobila ime. To je organizovana plaža. Ležaljke su besplatne uz piće, a takođe sadrži i teren za odbojku na plaži. More je duboko i uglavnom je posećuju mlađi zbog žurki koje se organizuju i muzike. Plaža je peščana i služe se uglavnom kafe, kokteli, alkoholna i bezalkoholna pića bez hrane.

Kako do plaže: S obzirom da se udaljavamo od Sv. Nikole jedino je moguće doći autom ili taksijem. Na nekih 15ak min vožnje je i taksi bi koštao 12-15 eura.





#3 Zaliv Jaltre (Gialtra grč)


Yaltra bay, Taverna "Kyprianos"
U ovom malom zalivu kreće prava magija. Zaliv se nalazi posle mesta Sv. Nikola i pešaka nije moguće doći. Autom je potrebno nekih 20 ak minuta. Od Edipsosa je udaljen 10ak km. Ovaj zaliv je poznat po najmirnijem moru na severu ostrva. Čim vidite tirkizno plavo more i beli pesak, znajte da ste na pravom mestu. Uglavnom su to divlje plažice, međutim postoji i par taverni koje su baš na plaži i imaju svoje ležaljke. Jedna od njih je taverna "Kyprianos" koju ćete prepoznati po zelenim velikim suncobranima i narandžastim ležaljkama. Predivna morska hrana van gužve i ljubazni osmeh istoimenog vlasnika taverne koji je zaljubljenik Srbije. Posle divnog ručka uživajte na plaži uz domaći dezert od jogurta i slatkog samo uz zvuk talasa i taktova grčke muzike i osećajte se kao na Karibima.

Kako do plaže: Na izlasku iz Edipsosa, pratite put obale. Kada budete prošli oblast Sv. Nikola, nastavite pravo sve do raskrsnice gde ćete skrenuti levo. Posle 3 min vožnje krećete da nazirete plaže. Autom je nekih 20ak minuta, a taxi bi vam uzeo oko 20ak eura.

#4 Golden Beach

Golden Beach, drone view. Photo credits: Trogadas Travel Services

Idemo dakle redom i pratimo liniju iz Edipsosa, preko Sv. Nikole, Jaltre do plaže Golden Beach iliti "Zlatne plaže". Ona se nalazi slepljena za čuvenu francusku franšizu kluba "Mediterane". Nalazi se na 21 km od Edipsosa i nekih 25 min vožnje autom. Prilaz do ove plaže je u vidu šljnkovitog puta tako da turistički autobusi ne mogu da se spuste do samog ulaza u plažu. Autom nema problema. Ovo je jedna od najpopularnijih i najlepših plaža na severu ostrva. Organizovana je i ležaljke su besplatne uz poručeno piće. Odlikuje se zlatnim peskom i tirkiznom vodom. Nekih 15ak metera plićaka čine je idealnom za porodice sa malom decom. Odmah u nastavku je plaža kluba Med na koju ulaz nije dozvoljen. Ukoliko želite da uživate u pogodnostima koje pruža ovaj klub (teretane, tereni za mini golf, tenis, vodeni sportovi i plaža) potrebno je platiti dnevnu kartu u iznosu od čak 70 eura.

Kako do plaže: Kao što smo rekli nalazi se na 21km od Edipsosa i moguće je posetiti autom ili organizovanim izletom lokalne turističke agencije.

#5 Kavos

Kavos, drone viw. Photo credits: Trogadas Travel Services
Put nas posle Golden Beach-a vodi na sami "nos" severne Evije- mesto koje se zove Kavos. Udaljen je od Edipsosa 31 km i potrebno je nekih 40ak min autom do tamo. Nalazi se na poluostrvu Lihada i odatle polaze taksi čamci do čuvenih ostrva Lihada. U obliku je velikog ispupčenja oivičen plažom sa belim peskom i tirkiznom vodom istom kao na ostrvima Lihade. Postoje delovi koji su slobodni, kao i delovi plaže koji pripadaju lokalnim tavernama gde možete uživati u lokalnim specijalitetima i u lepoti tirkiznog mora.

Kako do plaže: Pošto se nalazi u nastavku svih ostalih plaža, potrebno je samo pratiti obalu pri izlasku iz Edipsosa. Proći ćete zaliv Jaltre, samo selo Jaltra, selo Agios Georgios i u nastavku za nekih 5 min vožnje stižete do Kavosa.

#6 Padermos

Padermos Beach, drone view
Sada ostavljamo taj deo Evije i krećemo opet iz Edipsosa, samo što ovog puta pri izlasku ne pratimo obalu već skrećemo desno na auto-put Edipsos-Istiea.Padermos je organizovana plaža i ležaljke su besplatne uz piće. peščana je i more skoro da nema talasa tako da je idealno za kupanje i izuzetno čisto. Ovaj bar često bravi razne događaje sa Dj-ima ili drugim umetnicima, tako da je idealno za mlade, ukoliko želite da pobegnete sa svakodnevnice na dnevnu žurku na plaži.

Kako do plaže: Na nekih 10ak km videćemo isključak koji vodi do plaže Padermos. Pošto smo na uzvišenju, moramo se spustiti do plaže nekih 4 km. Put jeste pristupačan, međutim nije asfaltiran i ima dosta rupa tako da treba pažljivo voziti. Taksi će vam uzeti nekih 25-30 eura do tamo, upravo zbog tog lošeg prilaza.

#7 Kanatadika

Kanatadika, drone view. Photo credits: Trogadas Travel Services
Plaža koja je jako popularna kod građana glavnog grada Istiee. Pošto on ne izlazi na more, Kanatadika je na neki način njihova gradska plaža. Nalazi se na 7km od Istiee i odlikuje se porodičnim tavernama i kafeterijama. Postoji organizovani i neorganizovani deo plaže, tako da može svako da izabere ono šta mu odgovara. Plaža je pretežno šljunkovita, međutim postoje i delovi na kojima je samo pesak. 

Kako do plaže: Iz Edipsosa je potrebno pratiti auto-put Edipsos-Istiea. Na samom ulasku u grad postoji zaobilaznica u desno koja pokazuje put do ove plaže. Na nekih 20 min je od Edipsosa.

Ovo su neke od najpopularnijih koje su lako dostupne ukoliko letujete na Eviji. Nismo gotovi sa plažama i  sledeće tekst koji ću objaviti posvetiću još dvema plažama sa slavnom istorijom. Ostanite uz nas da biste saznali o kojim plažama se radi.

S ljubavlju sa Evije.

недеља, 10. мај 2020.

#BLOG 8 OREI- kraljevi cipura i dobrog provoda

Orei, drone view, Photo credits: Trogadas Travel Services
Na samom kraju Neos Pirgosa nalazi se početak jednog od najpoznatijih sela na Severnoj Eviji. Prepuno istorije, priča, mitova danas predstavlja jedno od mesta koje oživljavaju privim zrakom sunca, nezavisno od godišnjeg doba. Sagrađeno na samoj obali mora, a sa druge strane ušuškano ogromnom površinom maslinjaka, Orei datiraju još iz doba Antičke Grčke, tačnije iz 447 g.p.n.e kada su se tu doselili stanovnici iz Atine. 

Luka Orei
Što se tiče imena i na koji način je ovo selo nazvano, postoje mnogi zapisi i priče koje se prenose sa kolena na kolen. Orei (Oraioi grč) u prevodu znači "lepi". Neki kažu da je dobila naziv po dinastiji Oreon koja je živela i vladala tu, dok druga verzija kaže da je ponela ime prvog kralja koji je vladao ne Eviji koji se zvao Oreos i bio brat Istiee 
(Istiaia grč) po kojoj je ime dobio glavni grad severne prefakture ostrva- Istiea. Drugi pak kažu kako je sam narod krstio svoje selo tako što su stalno govorili "Naši predeli su lepi" (Oi topoi mas einai oraioi grč) i od toga je selo nazvano "lepo selo" iliti Orei.


Ostaci tvrđave
Sve do 1924. i masovnog naseljavanja stanovništva iz Male Azije, stanovnici su bili nastanjeni oko tvrđave. Posle toga je krenulo sa naseljavanjem predela bliže moru.
Kad smo već kod tvrđave, ne postoji tačan zapis iz kog doba datira tvrđava. Bila je izgrađena na vrhu veštačkog brda i legenda kaže kako ispod nje postoje tajni prolazi koji se protežu čak ispod Istiee. Služili su za bekstvo i smatra se da su bili široki toliko da njima može da prođu kolica sa dva zaprežna konja. Danas na tom mestu možemo videti ruševine tvrđave, tj. ono što je od nje ostalo a to su samo delovi spoljašnjih zidina. 


Ono što je zaštitni znak ovog sela jeste čuveni bik koji stoji kaoo eksponat pored crkve Sv. Vasilija. Ovaj bik je napravljen od čuvenog pentelijskom mermera od koga je sagrađen i sam Akropolj u Atini. Dužine je 3,2m i visine 1,3 m i teži čak 4,8 tona. On se nalazi u pozi za napad i kažu da su njegovi rogovi bili napravljeni od zlata. Pronađen je 6-tih godina dok su sređivalii plažu. Iz peska je virio jedan komad mermera i pošto niko nije mogao da pretpostavi da se radi o vrednoj skulpturi, služio je ribarima za udaranje hobotnica. Danas privlači dosta turista i poznat je nadaleko taj bik iz Orea.Idealno mesto za one koje su na odmoru u Neos Pirgosu, jer je jako blizu takoreći nastavlja se na ovo letovalište. Udaljeno je na samo nekih 20ak min hoda.

Kao što sam i napomenula na početku, za Oree možemo da kažemo da je najpoznatije po svom čuvenom cipuru. Cipuro je grčka rakija koja se služi uz meze ( nešto slično piću ouzo). Poznato je da uz cipuro dobijate i grčko meze (besplatno) kao znak dobrodošlice, a i ne valja rakija na prazan stomak :) Grci to znaju i čvrsto se pridržavaju toga. Na glavnoj ulici nalazi se niz porodičnih taverni iz koje možete sa prvim zrakom sunca (čak i onog februarskog) da čujete vike, prštanje sveže ribe u tiganju, miris sveže salate i naravno sve to uz taktove grčkog buzukija. Čak i da ste došli samo da prošetate, nemguće je ignorisati i odoleti svemu tome. Cipuro, sveža grčka salata, kroketi od račića, hobotnica na žaru i kozice samo su neki od specijaliteta. 

Uveče pak, otvaraju se kokel barovi i buzuki postaje laganija muzkica za one romantičnije koji uživaju da popiju po koji koktel na mesečini ili čašu hladnog Shardone-a uz svežu voćnu salatu. 
Queen of Evia coctail bar, Orei
Queen of Evia coctail bar, Orei




















Kao što vidite, za svakog ponešto. Takva vam je dragi moji Evija. Samo je treba dobro upoznati i prepustiti se njenim čarima. 


S ljubavlju sa Evije.

недеља, 3. мај 2020.

#BLOG 7 NEOS PIRGOS- Omiljena destinacija na Eviji za porodična putovanja

Neos Pirgos, drone view
Današnji blog je posvećem jednom mestu koje se nalazi na samo 12 km od banje Edipsos i koje je u poslednjih nekoliko godina postao sinonom za miran porodični odmor. Ukoliko preferirate mesto bez buke sa lepom plažom i još lepšom okolinom, Neos Pirgos je pravo mesto za vas. 

Poslednjih godina, sa razvitkom turizma, razvilo se i izgradilo ovo mestašce, tako da sada postoji veliki broj apartmana  hotela koji su spremni da požele dobrodošlicu svima koji odaberu da ovde provedu letnji odmor.


Neos Pirgos, Luka
Neos Pirgos je relativno kasno nastanjeno. Kada kažem kasno, mislim na to da nije postojalo u doba Antičke Grčke kao neka sela na Eviji. Do 1920. godine na tom mestu se prostirala ništa više do šume. Počelo je sa naseljavanjem negde oko 1924. godine kada su usled Maloazijske katastrofe, Grci koji su živeli na području današnje Turske morali da napuste svoje domove i nasele do tada nenaseljeni deo Grčke. Grci koji su naselili taj predeo došli su iz predgrađa Konstantinopolja (današnjii Istanbul) i ta oblast se zvala Pirgos. Samim tim to objašnjava i današnji naziv Neos Pirgos- iliti Novi Pirgos (Pyrgos- kula grč). Na taj način su sa sobom poneli mali deo svojih domova, otadžbine, običaja. 


Celo područje je inače od istorjskog značaja. Tu je pronađena skulptura "Herkul sa lavom", koji opisuje jedno od 12 iskušenja sa kojim je Herkul morao da se suoči kako bi dokazao svoje junaštvo i bio prihvaćen među bogove. Skulptura datira iz 700 g.p.n.e i danas se nalazi u Arheološkom muzeju u Halkidi.

Beach bar "Bazar", Neos Pirgos
Danas ovo simpatično seoce broji 786 stanovnika i predstavlja raj za porodice sa malom decom, zbog parkova i peščano-šljunkovite plaže koje ga krasi. Sav sadrža je u centralnoj ulici. Tavernice, tradicionalne poslastičarnice, kafići, suvenirnice. Sporedne ulice nisu obeležene imenima, već brojevima, tako da je lako snaći se čak i ako ne znate grčki. Plaže su organizovane i jedna od najlepših jeste u sklobu kafića "Bazar" koji uveče postaje klub na otvorenom za mlađu populaciju koja želi dobro da se provede uz tropske koktele na samoj obali mora- a i za one koji se duhom osećaju mladim. Što da ne!



Plaža "Nissiotisa", Neos Pirgos
Na samo kilometar od Neos Pirgosa nalazi se čuvena plaža Nissiotisa. Ime je dobila po ostrvcetu koje se nalazi u neposrdnoj blizini i do koga je moguće doplivati. Na njemu možete videti ruševine crkve koja se sagrađena u vreme Frankoratije kao i ostatke kule koju su sagradili Turci kao osmotricu za vreme vladavine Otomanskog carstva. Plaža Nissiotisa je šljunkovita i organizovana ( ima suncobrane, ležaljke i kantinu koje su besplatne uz poručeno piće). Ko voli da šeta, idealan izbor , malo za promenu. 


Plaža "Nissiotisa", Neos Pirgos

Neos Pirgos je sjedinjen sa Oreima, još jednim grafičkim mestom punim istorije gde je cipuro zaštitni znak i koje je idealno za noćni izazak. O njemu nešto više u narednom blogu. 

Do tada uživajte u putovanju na koje sam vas povela ovim tekstom i u slikama iz Neos Pirgosa.

I ne zaboravite...




S ljubavlju sa Evije.

#BLOG 6 PEFKI-mesto gde sunce slika najlepšim i najromantičnijim bojama


Selimo se na sami sever ostrva Evija do mesta koje se zove Pefki. Na samom ulasku u selo, dobrodošlicu nam požele visoki borovi sa najzelenijim iglicama na ostrvu. Oni su u stvari i bili "kumovi" ovom mestu. Pefki ili na grčkom Peuki znači bor i on je ponosni čuvar i zašttni znak sela.

Boginja Artemida
Pefki su prvobitno krenuli da naseljavaju ribari i uzgajivači maslina tek posle 1960. godine. Inače pripada opštini Artemsio. Legenda kaže, a i meštani sela koji je rado prepričavaju svim turistima, da se nedaleko na brdu iznad Pefkija nalazio hram boginje Artemide (grčki Artemis), koja je bila boginja lova i divljine. Možda se za Pefki zato kaže da ima neku divlju neobičnu lepotu. Takođe je poznato po tomo što je jedino mesto sa kog kreću turistički brodovi do Skijatosa, Skopelosa i Alonisosa.

Luka u Pefkiju., drone view
Photo credits: Trogadas Travel Services
Za Pefki se takođe vezuje i čuvena pomorska bitka kod Artemisija između Persijanaca sa 500 brodova i Grka koji su imali svega 300 brodova, koja je trajala 2 dana. Uprkos prvoj pobedi koju je 11. avgusta 480. g.p.n.e. izvojevala Grčka, finalnu pobedu su odneli Persijanci. 
Na kraju krajeva, Pefki posle svih tih mitoloških i istorijskih činjenica, jeste samo jedno divno malo mestašce ali sa velikom dušom. Čisto i bistro more kao i plaža duga 4km na kojoj se smenjuje pesak, šljunak i kamenčići, nudi izbor svakom turisti. Jedna od najvećih plaža na Severnoj Eviji je svakog leta spremna kako za nove, tako i za stare posetioce. Kafići, taverne, raznobojne suvenirnice prosto mame poglede i predstavljaju ukras ovog mesta. Domaćini su poznati po svojoj gostoprimljivosti iliti kako bi Grci rekli filoksenia (phyloxenia grč.), tako da posle samo 2 dana boravka u Pefkiju, već vas iz svake taverne veselo pozdravljaju i pozivaju na jednu čašicu cipura (njihove poznate rakije) ili čaše domaćeg roze vina. Meze uz to je naravno naizostavno. 
Pefki plaža, drone view. Photo credits: Trogadas Travel Services
Osim duge prelepe plaže i kristalnog mora, ono što čini ovo mesto posebnim jeste period kada tu negde posle 19 časova sunce sanjivo kreće da zaranja iza horizonta. Tada možete videti najlepši i najraznolikiji sklop boja kojima mediteransko sunce oboji, oslikavavši se još dinamičnije u more. Momenat kada svima zastaje dah. U tom trenutku kao da je vreme stalo i postoji samo taj prizor od koga je nemoguće odvojiti pogled ni na sekund, kako se ne bi propustio trenutak. Čamac u daljini, talasi skoro nečujni, koji kao da su zastali pred naletom i praskom boja da ne bi pokvarili savršenstvo, miris borova u pozadini i najlepše pretapanje žute, vatrene, crvene, plave... Dragi moji, samo ko je to doživeo može da stvori sliku čitajući ovaj tekst.


Posle tog trenutka tišine i sa prvim mrakom, Pefki nastavlja da živi. Puni se šetalište, čuje se žamor dece, vika konobara, muzika (neretko srpska) i kreće žurka. 

To vam je Pefki, malo ribarsko mestašce opkoljeno borovim šumama, sa boginjom Artemidom kao zaštitnicom, gostoljubivim ljudima, prelepim morem i najdivnijim nijansama koje prošaraju nebo usled zalaska sunca koje mu onako daje neku romantičnu notu. Nije ni čudo što ko ode jednom u Pefki, on mu se iznova i iznova vraća.

S ljubavlju sa Evije.