Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

петак, 22. мај 2020.

#BLOG 10 ELINIKA I VASILIKA- Plaže sa istorijom


Često se uz ime ovih plaža stoji i pridev "najlepše plaže na Eviji". Osim prirodne lepote, spoja zelenila borova i plavetnila nemirnog Egejskog mora, ova dva mesta su ostavila veliki trag u istoriji kome svedoče i njihova imena. Upravo zato sam im posvetila odvojeni blog od ostalih plaža o kojima ste imali prilike da čitate u šrethodnom tekstu.

ELINIKA i plaža Sv. Nikole

Plaža Ag.Nikolaos, Elinika

Selo Elinika, zajedno sa svojom plažom se smatra jednom od najlepših na ovom delu ostrva. Izgrađeno na severoistočnoj strani ostrvan na brdu obraslom borovom šumom sa predivnim pogledom na divlji Egej i ostrvo Skijatos. Mesto, kao što sam već naglasila vuče korene još iz drevne Grčke. Poznato je iz spisa o bici kod Artemisija u Grčko-Persijskom ratu. Istorija kaže da su baš u ovom selu bili stacionirani Grčki vojnici i po tome je  samo mesto dobilo naziv Elinika što na grčkom znači "Grčka" u kontekstu grčka vojska. 

Elinika
Selo je od važnog istorijskog značaja i mitologija kaže da je izgrađeno na ostacima grada Nisa (Nussa, grč) koji je bio posvećen grčkom Bogu vina Dionisiju, s obzirom da je okolina, kao i selo okruženo vinogradima i poznato po proizvodnji vina.

Što se tiče same plaže i prilaza u more, sastoji se od sitnog peska. U blizini plaže, i njem zaštitni znak jeste ostrvo na kome i dan danas stoji i prkosi talasima, crkva posvećena Svetom Nikoli po kome je i dobila ime. Plaža je organizovana jednim delom, a jednim slobodna.

Kako do plaže: Od centra Istiee pratiti put prema selima Artemisio, Gouves, Agriovotano. Sledeće u nizu je selo Elinika. Nalazi se na 15km od Pefkija i na 46km od banje Edipsos.

VASILIKA- i plaža Psaropuli

Vasilika, plaža Psaropouli, drone view
Selo Vasilika se nalazi na putu Istiea-Halkida, ali sa istočne strane ostrva. Kao i Ellinika, i ovo selo je poznato još iz Grčko-Persiskog rata. Njegovo ima u prevodu znači "Kraljevski", jer je tu bila u zasedi kraljevska persijska vojska. Nekada je selo bilo smešteno na samoj plaži Psaropuli, ali je 1462. godine izmešteno zbog čestih napada pirata. Postoji i drugo izdanje priče kako je ovo selo dobilo svoj naziv. Drugi izvori kažu da su mu "kumovali" grčki iseljenici sa Lezbosa koji su ga i naselili usled napada Turaka na ovo ostrvo. Tako da su sa sobom na ovaj način poneli deo domovine i nazvali ga Vasilika po istoimenom mestu na Lezbosu. 


Plaža Psaropouli, Vasilika
Plaža Psaropuli se nalazi na nekih 3 km od sela Vasilika i duga je oko 3km. Jedna je od najdužih plaža na Eviji. Smenjuje se pesak i sitni kamenčići, ali ono što je karakteristično jeste spoj Egejskog plavetnila sa najlepšom zelenom bojom borovih šuma, dajući moru prelepu tirkiznu boju. Na samoj plaži imate veliki broj kafića i taverni gde možete uživati u blagom povetarcu uz čašicu uza i grčkog mezea. 

Kako do plaže: Nalazi se na 53km od Edipsosa i na 22 km od Pefkija. Pratiti put Istiea- Halkida.

Dva mesta, dve plaže, puno priča i bogata istorija. Znajte da u Grčkoj nijedna plaža nije samo pesak i more, nijedan kamenčić nije samo oblutak koje je izbacilo more i nijedna pesma nije bez duše. Iza svega što krasi ovu divnu zemlju postoji priča, istorija, anegdota- bilo nestvarna iz mitologije ili potkrepljena istorijskim činjenicama. I ono što je najvažnije- uvek postoji neko ko će vam je sa zadovoljstvom ispričati.

S ljubavlju sa Evije. 

Нема коментара:

Постави коментар