Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

недеља, 3. мај 2020.

#BLOG 7 NEOS PIRGOS- Omiljena destinacija na Eviji za porodična putovanja

Neos Pirgos, drone view
Današnji blog je posvećem jednom mestu koje se nalazi na samo 12 km od banje Edipsos i koje je u poslednjih nekoliko godina postao sinonom za miran porodični odmor. Ukoliko preferirate mesto bez buke sa lepom plažom i još lepšom okolinom, Neos Pirgos je pravo mesto za vas. 

Poslednjih godina, sa razvitkom turizma, razvilo se i izgradilo ovo mestašce, tako da sada postoji veliki broj apartmana  hotela koji su spremni da požele dobrodošlicu svima koji odaberu da ovde provedu letnji odmor.


Neos Pirgos, Luka
Neos Pirgos je relativno kasno nastanjeno. Kada kažem kasno, mislim na to da nije postojalo u doba Antičke Grčke kao neka sela na Eviji. Do 1920. godine na tom mestu se prostirala ništa više do šume. Počelo je sa naseljavanjem negde oko 1924. godine kada su usled Maloazijske katastrofe, Grci koji su živeli na području današnje Turske morali da napuste svoje domove i nasele do tada nenaseljeni deo Grčke. Grci koji su naselili taj predeo došli su iz predgrađa Konstantinopolja (današnjii Istanbul) i ta oblast se zvala Pirgos. Samim tim to objašnjava i današnji naziv Neos Pirgos- iliti Novi Pirgos (Pyrgos- kula grč). Na taj način su sa sobom poneli mali deo svojih domova, otadžbine, običaja. 


Celo područje je inače od istorjskog značaja. Tu je pronađena skulptura "Herkul sa lavom", koji opisuje jedno od 12 iskušenja sa kojim je Herkul morao da se suoči kako bi dokazao svoje junaštvo i bio prihvaćen među bogove. Skulptura datira iz 700 g.p.n.e i danas se nalazi u Arheološkom muzeju u Halkidi.

Beach bar "Bazar", Neos Pirgos
Danas ovo simpatično seoce broji 786 stanovnika i predstavlja raj za porodice sa malom decom, zbog parkova i peščano-šljunkovite plaže koje ga krasi. Sav sadrža je u centralnoj ulici. Tavernice, tradicionalne poslastičarnice, kafići, suvenirnice. Sporedne ulice nisu obeležene imenima, već brojevima, tako da je lako snaći se čak i ako ne znate grčki. Plaže su organizovane i jedna od najlepših jeste u sklobu kafića "Bazar" koji uveče postaje klub na otvorenom za mlađu populaciju koja želi dobro da se provede uz tropske koktele na samoj obali mora- a i za one koji se duhom osećaju mladim. Što da ne!



Plaža "Nissiotisa", Neos Pirgos
Na samo kilometar od Neos Pirgosa nalazi se čuvena plaža Nissiotisa. Ime je dobila po ostrvcetu koje se nalazi u neposrdnoj blizini i do koga je moguće doplivati. Na njemu možete videti ruševine crkve koja se sagrađena u vreme Frankoratije kao i ostatke kule koju su sagradili Turci kao osmotricu za vreme vladavine Otomanskog carstva. Plaža Nissiotisa je šljunkovita i organizovana ( ima suncobrane, ležaljke i kantinu koje su besplatne uz poručeno piće). Ko voli da šeta, idealan izbor , malo za promenu. 


Plaža "Nissiotisa", Neos Pirgos

Neos Pirgos je sjedinjen sa Oreima, još jednim grafičkim mestom punim istorije gde je cipuro zaštitni znak i koje je idealno za noćni izazak. O njemu nešto više u narednom blogu. 

Do tada uživajte u putovanju na koje sam vas povela ovim tekstom i u slikama iz Neos Pirgosa.

I ne zaboravite...




S ljubavlju sa Evije.

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Nema na čemu!!Drago mi je da VAm se svidelo. Hvala Vama što ste pročitali. Ostanite uz nas, sledi još dosta zanimljivih tekstova.
      Veliki pozdrav!!

      Избриши