Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

недеља, 10. мај 2020.

#BLOG 8 OREI- kraljevi cipura i dobrog provoda

Orei, drone view, Photo credits: Trogadas Travel Services
Na samom kraju Neos Pirgosa nalazi se početak jednog od najpoznatijih sela na Severnoj Eviji. Prepuno istorije, priča, mitova danas predstavlja jedno od mesta koje oživljavaju privim zrakom sunca, nezavisno od godišnjeg doba. Sagrađeno na samoj obali mora, a sa druge strane ušuškano ogromnom površinom maslinjaka, Orei datiraju još iz doba Antičke Grčke, tačnije iz 447 g.p.n.e kada su se tu doselili stanovnici iz Atine. 

Luka Orei
Što se tiče imena i na koji način je ovo selo nazvano, postoje mnogi zapisi i priče koje se prenose sa kolena na kolen. Orei (Oraioi grč) u prevodu znači "lepi". Neki kažu da je dobila naziv po dinastiji Oreon koja je živela i vladala tu, dok druga verzija kaže da je ponela ime prvog kralja koji je vladao ne Eviji koji se zvao Oreos i bio brat Istiee 
(Istiaia grč) po kojoj je ime dobio glavni grad severne prefakture ostrva- Istiea. Drugi pak kažu kako je sam narod krstio svoje selo tako što su stalno govorili "Naši predeli su lepi" (Oi topoi mas einai oraioi grč) i od toga je selo nazvano "lepo selo" iliti Orei.


Ostaci tvrđave
Sve do 1924. i masovnog naseljavanja stanovništva iz Male Azije, stanovnici su bili nastanjeni oko tvrđave. Posle toga je krenulo sa naseljavanjem predela bliže moru.
Kad smo već kod tvrđave, ne postoji tačan zapis iz kog doba datira tvrđava. Bila je izgrađena na vrhu veštačkog brda i legenda kaže kako ispod nje postoje tajni prolazi koji se protežu čak ispod Istiee. Služili su za bekstvo i smatra se da su bili široki toliko da njima može da prođu kolica sa dva zaprežna konja. Danas na tom mestu možemo videti ruševine tvrđave, tj. ono što je od nje ostalo a to su samo delovi spoljašnjih zidina. 


Ono što je zaštitni znak ovog sela jeste čuveni bik koji stoji kaoo eksponat pored crkve Sv. Vasilija. Ovaj bik je napravljen od čuvenog pentelijskom mermera od koga je sagrađen i sam Akropolj u Atini. Dužine je 3,2m i visine 1,3 m i teži čak 4,8 tona. On se nalazi u pozi za napad i kažu da su njegovi rogovi bili napravljeni od zlata. Pronađen je 6-tih godina dok su sređivalii plažu. Iz peska je virio jedan komad mermera i pošto niko nije mogao da pretpostavi da se radi o vrednoj skulpturi, služio je ribarima za udaranje hobotnica. Danas privlači dosta turista i poznat je nadaleko taj bik iz Orea.Idealno mesto za one koje su na odmoru u Neos Pirgosu, jer je jako blizu takoreći nastavlja se na ovo letovalište. Udaljeno je na samo nekih 20ak min hoda.

Kao što sam i napomenula na početku, za Oree možemo da kažemo da je najpoznatije po svom čuvenom cipuru. Cipuro je grčka rakija koja se služi uz meze ( nešto slično piću ouzo). Poznato je da uz cipuro dobijate i grčko meze (besplatno) kao znak dobrodošlice, a i ne valja rakija na prazan stomak :) Grci to znaju i čvrsto se pridržavaju toga. Na glavnoj ulici nalazi se niz porodičnih taverni iz koje možete sa prvim zrakom sunca (čak i onog februarskog) da čujete vike, prštanje sveže ribe u tiganju, miris sveže salate i naravno sve to uz taktove grčkog buzukija. Čak i da ste došli samo da prošetate, nemguće je ignorisati i odoleti svemu tome. Cipuro, sveža grčka salata, kroketi od račića, hobotnica na žaru i kozice samo su neki od specijaliteta. 

Uveče pak, otvaraju se kokel barovi i buzuki postaje laganija muzkica za one romantičnije koji uživaju da popiju po koji koktel na mesečini ili čašu hladnog Shardone-a uz svežu voćnu salatu. 
Queen of Evia coctail bar, Orei
Queen of Evia coctail bar, Orei




















Kao što vidite, za svakog ponešto. Takva vam je dragi moji Evija. Samo je treba dobro upoznati i prepustiti se njenim čarima. 


S ljubavlju sa Evije.

Нема коментара:

Постави коментар