Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

среда, 29. април 2020.

#BLOG 5 VODIČ KROZ EDIPSOS DRUGI DEO- Korisni saveti ukoliko dođete u Edipsos na odmor (kafići, taverne, plaže i druge korisne informacije)


Edipsos, Drone view. Photo credits: Trogadas Travel Services
O istoriji i nastanku Edipsosa smo se bavili u prethodnim blogovima. Sada ćemo konkretno pričati o tome šta sve možete naći u ovom čarobnom mestu.

Edipsos je više kao mala varoš, tako da imate poštu, banke, apoteke. Pošta se nalazi u ulici 25. Marta i radno vreme je svakog radnog dana od 9h do 14h. Pružaju usluge i Western Union-a.
Što se tiče gradskog prevoza (KTEL), nije baš najbolje organizovan. Početna stanica je u ulucu Thermopotamou i tu se može (ponekad) naći najnoviji red vožnje. Autobus vozi do obližnjih sela, glavnog grada Halkide i Atine. Za sada nema linija koji idu do obližnjih plaža. Postoje dve kompanije Rent-a-car-a. Jedna je u luci "North Evia Rent", a jedna u ulici 25. Marta, pored pošte. Cene variraju u zavisnosti od dela sezone. Za iznajmljivanje auta potrebno je izdvojiti 40ak €, za motor 25€ a za bicikl 15€.


U mestu imate apoteka na svakom ćošku. Njihovo radno vreme je standardno. Većina radi dvokratno (9-14h pa 18-20h) dok svakog dana po jedna dežura ceo dan do nekih 00:00h. Kada smo već kod zdravstva, što se tiče doktora, postoje dosta privatnih ordinacija gde se pregledi naplaćuju ( od lekara opšte prakse, kardiologa, stomatologa). Za naše turiste postoji posebna lekarska ordinacija gde se pregledi i terapije ne naplaćuju ukoliko imate uplaćeno zdravstveno osiguranje. To je ordinacija Aegean Medical-a koji imaju svoja predstvništva po celoj Grčkoj i sarađuju sa srpskim osiguravaućim kućama. Lekar je Grk, međutim sekretarica je iz Srbije, tako da je zaobiđen problem (ne)sporazumevanja. Ordinacija se nalazi u nivou luke u Edipsosu u ulici Ethnikis Antistaseos ( preko puta hotela "Lito").

Što se tiče supermarketa, Edipsos prednjači za razliku od drugih manjih mesta. Najpovoljniji i najveći supermarket je "Galaksias", koji se nalazi u ulili Omirou. Na dva nivoa je i tu možete pronaći sve što vam je potrebno: od osnovnih namirnica, voća i povrća, hemije i potrepština za kuću. Cene su povoljne i ne razlikuju se mnogo od cena u našim supermarketima. Supermarket "Galaksias" radi svakog dana od 8-22h, osim nedeljom kada se zatvara u 20h. Postoje i manji marketi i prodavnice, gde je cena malo viša i ne možete pronaći baš sve namirnice, ali su otvoreni do 00:00h. Zelena pijaca se nalazi u vrhu ulice Thermopotamou kod tavernice "Kaliva". Tu možete svakog jutra od 6h pa do podneva pronaći sveže voće i povrće, maslinovo ulje, domaći sir po najnižim cenama. Za vreme sezone većina njih se sa prikolicama spusti na glavnu ulicu uveče, tako da možete ih naći i u popodnevnim časovima.

Edipsos i plaže. Većina turista bi rekla: "Koje plaže?"

Hotel "Aura", Gradska plaža
 Istina je da se Edipsos ne ističe baš po dugim i širokim peščanim plažama. Uglavnom su šljunkovite. Gradska plaža se nalazi na glavnoj ulici u sklopu hotela "Avra". Organizovana je (Ležaljke i suncobrani). Ležaljke se ne naplaćuju, već možete da ih koristite uz kupljeno piće, međutim od prošle sezone, postoji određen broj sati koji možete sedeti, tako da se većina turista odlučuje da ne ide na tu plažu, već da ponese svoje suncobrane i peškire. Još jedna organizovana laža jeste kod termalnih izvora.Takođe ležaljke dobijate uz kupljeno piće. Svaki od izvora na toj plaži ima drugačije svojstvo tako da odmah na početku gde su takozvane kadice, voda koja se uliva tu je pogodna za artritis, skoliozu, bolove u kostima, reumu. Tu se nalazi odmah, pri zidu i lekovito blato koje je pogodno za ekceme i problematičnu kožu. Zatim kod malog "vodopada"-za vratni deo i odmah iza te stene, na plažici u kojoj se uliva direkto u more u vidu potoka, se preporučuje za lečenje ginekoloških problema. Imate još niz "divljih" plažica na koju možete da provedete dan. Peščanih plaža u mestu nema.



"Riviera" Beach bar, Ag. Nikolaos

Prva peščana plaža se nalazi na nekih 5km od Edipsosa i zove se Sv.Nikola. do tamo možete stići pešaka (nekih 20 min hoda), taksijem (cena je 5€ u jednom pravcu po vozilu) ili ukoliko imate svoj auto. Postoje i organizovane plaže kao što su "Over Sea", "Riviera Beach bar" i drugi. Ukoliko pratite liniju mora u pravcu izlaska iz Edipsosa, stići ćete do plaže Sv. Nikole. Ako se odlučite da odete taksijem, taksi stanica se nalazi u luci u Edipsos gde pristaju trajekti. Pri odlasku sa plaže uvek možete zamoliti osoblje kafića da vam pozove taksi. Oni će to rado učiniti.
"Over Sea" Beach bar, Ag. Nikolaos
 Glavna ulica pored plaže ( 28 Oktovriou) gde se nalazi većina taverni, kafića, suvenirnica, zatvara se u 19h za automobile i postaje šetalište sve do ponoći. Posle 20h od vreve ljudi, dečice jedva možete proći biciklom. Ulice se ispunjavaju smehom, muzikom iz obližnjih kafića, mirisom sveže pečenog kukuruza i baklavi. Od vozila možete videti samo turistički vozić koji vozi turista sa svih strana u obilazak Edipsosa (ne izlazi van grada).


Ukoliko ste za neki riblji restoran, plodove mora ili tradicionalna grčka jela, možete posetiti tavernu "Noufara" ili "Kohilia" koje se nalaze jedna pored druge. Gde ugledate oktopode kako se suše, znajte našli ste tavrnu i tu je najsvežija i najukusnija hrana. Ukoliko ste pak za giros, kod luke iza dudova nalazi se najbolji giros i suvlaki- kod Dionisija ( O Gyros tou Dyonisi). Prepoznaćete ga po raznobojnim stoličicama i nenormalnoj gužvi. Tu je uvek veselo osoblje da vam poželi dobrodošlicu na srpskom u pokušaju i pita da li biste radije "zvinjski" ili "pileci" giros. :) Za ljubitelje italijanse kuhinje , neprevaziđeni "Palatino" koji se nalazi takođe na glavnoj ulici, i ako želite da dezertirate i da se zasladite, najbolje palačinke ili kako Grci kažu "krepe", u "Caterina`s", odmah pored "Palatina".



Posle večerice ukoliko ste za piće ili koktel, tu su noćni barovi "Akteon", "Aigli", "Old house".. Sa divnim koktelima, muzikom i još divnijim pogledom na more obasjano mesečinom. Za one koje vole noćni provod, vikendom kafić "Aigli" ( nalazi se pored gradske organizovane plaže) organizuje uživo muziku, dj večeri. A ukoliko volite noćni provod do jutra na samo 1km se nalazi diskoteka na otvorenom "Me gusta" gde možete do jutra da uživate uz strane i grčke hitove. Nalazi se na auto putu Edipsos- Halkida.

"Old House", Edipsos
"Old House", Edipsos




















Puno mogućnosti, veliki izbor za sve što bi se reklo od 7 do 107 godina i za svakog ponešto. Sada ste spremni za odmor. Pakujte kofere i krećite, Edipsos vas željno očekuje.

S ljubavlju sa Evije.

#BLOG 4 VODIČ KROZ EDIPSOS PRVI DEO- Korisni saveti ukoliko dođete u Edipsos na odmor (hoteli i apartmani)

Luka Edipsos

U ovom tekstu pozabavićemo se raznim pojedinostima ukoliko se odlučite da provedete svoj letnji odmor u Edipsos. Imaćete priliku da saznate kako finkcionišu hoteli i apartmani, pravila kuće, dok ćemo u sledećem blogu koji je nastavak ovom, više o mestima u samom Edipsosu kao što su pošte, supermarketi, taverne, plaže...

Po samom dolasku, umorni od puta i neprospavane noći u ne tako funkcionalnom autobusu, nivo nervoze je na maksimumu. Svi bismo odmah da se smestimo , raspakujemo, udahnemo svež morski vazduh bez tenzije, odmorimo na divnom i mekanom dušeku i pravac plaža! Uglavnom su takva naša očekivanja, ali su mogućnosti malo drugačije. Pri dolasku je moguće smestiti svoje stvari u posebnu prostoriju ili lobi hotela, jer prethodni gosti izlaze iz soba do 9h, i čekati najkasnije do 14h kako biste dobili ključeve apartmana. Do tada možete da šetate, upoznate mesto, popijete kafu. Nije vam do toga, naravno, ali zapamtite, ni vas poslednjeg dana neće izbaciti pre 9 iz vaše sobe, tako da je to na neki način začarani krug.

Korisni savet: Nemojte to primati k srcu. U većini slučajeva vaš apartman bude već gotov do 12 h i možete da se lepo odmorite.Niti mogu svi biti spremni i očišćeni u isto vreme, tako da malo strpljenja. Spakujte na vrhu kofera kupaći i peškir i pravac plaža. Tamo se možete odmoriti na ležaljkama i popiti kaficu dok vaš apartman ne bude spreman. Došli ste da se odmorite- nervoze bez!
Što se tiče hotela u Edipsosu, manje- više "pravila kuće" su svuda ista.

#1. Ulazak u sobe do 14h prvog dana, izlazak do 9h

 U većini hotela vlasnik obezbedi tuš i toalet u zavisnosti od dostupnosti. Većina se trudi da vam pri dolasku bude što prijatnije, tako da vas odmah na početku obaveste da li je to moguće. Generalno, toalet je u svakom hotelu ili apartmanu obezbeđen.

                                           #2. Posteljina i peškiri se menjaju na 5 dana.


To znači da šestog jutra dobijate čiste peškire i posteljinu koju vi sami menjate, kako ne bi niko ulazio u vaš smeštaj dok vi niste tu.
Što se tiče opremljenosti apartmana, u svakom postoje čajne kuhinje (bez rerni) sa osnovnim posuđem. Neki apartmani su manje opremljeni, neki dobro, svakako šta god vam zafali možete se obratiti vašem predstavniku ili vlasniku i ukoliko su u mogućnosti, izaći će vam u susret sigurno. Smeće izbacujete sami, toalet papir, detrdžente takođe kupujete sami, jer retko u kojim vilama možete to naći (osim ako prethodni gosti nisu ostavili).


#3. Zabranjeno je bacanje otpada u toalet. 


Iako Evropska zemlja, grčka ostrva nemaju baš najbolji kanalizacioni sistem. Tako da ukoiko nećete neprijatnosti u vidu izlivanja kanalizacije tokom odmora, nemojte to raditi!

#4. Zabranjeno prženje ribe u apartmanima. 



Vlasnici ne dozvoljavaju zbog mirisa ribe koji se proširi po celom hotelu, pa se ostali gosti žale. Dešavalo se da zbog toga dođe do požara, umašćivanja zidova itd. Sve ostalo možete spremati.

#5. U Edipsosu je voda sa česme zdrava i može se piti!


Imaju dobar vodovodni sistem i u poređenju sa drugim mestima, voda je bakteriološki ispravna i može se piti. Ne preporučuje se onima koji imaju stomačnih problema i ne podnose promene vode. Kako ne biste ceo odmor pili probiotike pijte flaširanu vodu.

#6. Wi-FI


Najveći problem na ostrvima jeste internet konekcija. Generalno to je veliki problem zbog manjka repetitora i mrežne pokrivenosti. Zbog toga što su odvojeni od kontinentalnog dela, varira jačina signala. Često morate stajati pored prozora, na terasi ili u lobiju kako biste mogli da se javite kod kuće. Tako je u celoj državi. Ukoliko želite brzu internet konekciju, uvek možete kupiti Grčki broj (5€ ) i za 10 €  kredita možete imati internet. (Pošto grčku sim karticu ne mogu kupiti stranci, za više informacija obratite se vašem predstavniku na destinaciji).

Predstavnici na destinaciji se trude da vam na info sastanku po samom dolasku prenesu sve ovo, ali često se ne pojavi cela grupa i posle bude raznih problema, zbog neinformisanosti. Generalno, uvek se vodite mišlju da onako kako se ponašate u svojoj kući, isto to važi i za hotel ili apartman koji će tih desetak dana i biti vaš dom.

U narednom blogu VODIČ KROZ EDIPSOS DRUGI DEO- restorani, kafići, plaže, korisne službe i još svašta nešto. Ostanite uz nas.

S ljubavlju sa Evije.




петак, 24. април 2020.

#BLOG 3 Banjski turizam- Raj za hedoniste

                                    

Edipsos je , osim svih svojih lepota pre svega poznat po svojoj termalnoj vodi i to je razlog zbog koga ovo mesto poseti veliki broj turista iz celog sveta, a najviše iz Srbije i Rumunije. Sa čuvenim hotelima i Spa centrima, ali i sa izvorom odakle se slobodno uliva u Egejsko more, termalne vode i dalje pomažu Edipsosu da bude broj 1 destinacija u Evropi što se tiče banjskog turizma.


Hotel "Aipigai", 40 Platana, Edipsos
Termalna voda izvire u mestu koje se zove 40 Platana. To je stara četvrt banje koja se nalazi na malom uzvišenju iznad novog dela varoši. Ušuškana u, sada već, 39 Platana, po kojima je i dobila ime, nekada je važila za luksuznu četvrt u banji Edipsos. Tu su hoteli u neoklasičnom stilu, neki doduše oronuli i sa starom fasadom, a neki vala još uvek prkose vremenu i rade uprkos starosti kao što je hotel "Epige" (Aipigai).
Dakle tu je sve počelo i odatle se lekovita termalna voda spušta do "prirodnih kadica" na samoj obali mora. 



Termalni izvori, Edipsos
Lekovite vode Edipsosa sadrže veli broj metalnih soli i sumpornih jedinjenja koji se preporučuju od strane lekara, kako za telesno zdravlje , tako i za lepotu kože. Na izvoru temperatura vode dostiže do 80 stepeni celzijusa, dok je na plaži i na mestu gde se uliva u more negde oko 40ak stepeni. Upravo zbog temperature i hemijskog sastava vode, ne preporučuje se boravak u njoj više od 15 minuta sa pauzama.  Danas je Edipsos jedna od najposećenijih banja u Grčkoj. Preporučuje se za bolesti kostiju, reumu, artritis, bolesi kičme, ali pomaže i kod problema sa sinusima i kod ginekoloških problema. Takođe ublažava sve vrste ekcema i bolesti kože. Strogo je zabranjen boravak u termalnim vodama srčanim bolesnicima i ljudima koji imaju problema sa povišenim pritiskom kao i ulazak u hladno more posle tretmana u termama.


Termalni  izvori, Edipsos
Osim Centra za rehabilitaciju u zgradi E.O.T-a, koja za svoje kapacitete koristi termalnu vodu, tu su i drugi hoteli koji imaju dozvolu države i koriste je za bazene, džakuzije i otvoreni su za korišćene iako niste gost hotela. Neki od njih su hotel "Kentrikon" (nalazi se u ulici 25. Marta), zatim hotel "Diethnes" (ulica Irakleous br.8), hotel "Irini Spa" ( ulica Vyzantinon Autokratoron br.1), hotel "Avra" ( glavni put na plaži). Naravno i velelepni hotel sa 5 zvezdica "Thermae Sylla", za one koji su pravi hedonisti sa većim budžetom.


Hotel "Thermae Sulla Spa", Edipsos
Ono što je važno naravno, u svemu imati mere. Koliko je dobra termalna voda,toliko može i da naškodi ukoliko se ne prate uputstva. Obnovte kako duh tako i telo, samo sa oprezom. 


Do sledećeg tekstića,

S ljubavlju sa Evije.

уторак, 21. април 2020.

#BLOG 2 Nekada grad Bogova sada čuveno letovalište

Upoznajte mesto kome ni Bogovi sa Olimpa nisu odoleli

Banja Edipsos zalazak sunca
U narednim objavama bavićemo se malom najpoznatijim letovalištima na Eviji. Pošto sam tokom letnjih sezona u direktnom kontaktu sa našim turistima, znam šta ih najviše interesuje i koja su najčešća pitanja o mestu u kome su došli da letuju. Putem ovih tekstova pokušaću da "nahranim" vašu znatiželju i da vam prenesem priče koje sam ja negde pročitala ili saznala iz prve ruke od domaćeg stanovništva sa Evije. Prvo poglavlje koje otvaramo je čuvena i dobro poznata BANJA EDIPSOS.

Termalne vode, vodopad na plaži
Dobrodošli u Edipsos, mesto gde zelene borove šume susreću plavo Egejsko more. Mesto gde tradicija još uvek živi, mesto gde možete spojiti nespojivo. Tamo gde su dani topli,a ljudi još topliji. Gde će vas svi oslovljavati sa "prijatelju" iako vas vide prvi put u životu. Gde je se sklapaju najlepša prijateljstva i gde se stvaraju najlepše uspomene, Tamo gde ćete se jednostavno osećati kao kod kuće.



MITOLOGIJA

Prema mitologiji, Edipsos je nastao tako što je boginja mudrosti, Atina, zatražila od Hefesta, boga vatre, da donese na površinu zemlje toplu vodu koja leči, koja odmara,koja opušta i duh i telo kakobi se njen ljubimac , veliki heroj Herkul odmarao i lečio u njoj posle svake borbe. Kako Hefest nije mogao da odbije Atini nijednu želju, udario je svojim žezlom o kamen i tako iz stene izbi lekovita voda na površinu. Od tada su termalne vode Edipsosa poznate kao "Herkulove vode".

Poster Herkula na termalnim izvorima u Edipsosu

       ISTORIJA

Edipsos je najstarija banja u Grčkoj. Nalazi se na severu Evije, drugom najvećem ostrvu u Grčkoj. Ovaj mali živopisni gradić je bio poznat još iz doba bogova kao lečilište heroja. Čak je i veliki Herkul dolazio posle borbi kako bi se oporavio u lekovitim vodama ove banje. Nastanjena je početkom 19. veka kada su na Eviju krenuli da dolaze Grci iz Male Azije. Do tada banja je korišćena samo tokom letnjih meseci, dok su meštani živeli u selu Edipsos koje se nalazi na 3 kilometara od same banje. Sada banja Edipos ima oko 2500 stalnih stanovnika.
Hotel "Kastalia", Edipsos
Hotel "Heraklion", Edipsos
Tokom 19.veka banja Edipsos postaje turistički centar Evije koje su posećivali veliki broj domaćih turista upravo zbog tih termalnih voda. Shodno tome krenuli su da se grade prelepi hoteli u neoklasičnom stilu kao što su čuveni hotel "Thermae Sylla" (1896 god) u čast vojskovođi Silli koji je često posećivao banju. Ovaj hotel je jedini ostao u funkciji dok su ostali napušteni. Primer za to je hotel Iraklion "Heraklion", velelepna crvena zgrada iza termalnih izvora, sa prlepim pogledom na severnoevijski zaliv i poluoljuštenom fasadom. Kao i hotel "Kastalia" (iznad zgrade E.O.T-a) koji je izgrađen 1910, danas potpuno oronuo.
Ovi hoteli su ugostili dosta poznatih ličnosti kao što su Marija Kalas, Onazis, Kostis Palamas, Elefterios Venizelos, čak i naš kralj Petar I Karađorđević. U hotelu "Thermae Sylla" su posle pohoda na mesec odseli na rehabilitaciji i astronauti NASSA-e. Dokaz sa to su potpisane fotografije koje se nalaze u samom hotelu.



 EDIPSOS DANAS

Živopisni grad koji podseća na male mletačke gradove nudi Vam dva u jednom: lepote Egejskog mora i lekovite terme. To je razlog što Edipsos privlaći veliki broj turista kako leti, tako i zimi. Netaknuta priroda i kristalno plava voda učiniće vaš odmor nezaboravnim. Tu se nalazi i preko 200 vila i hotela koje svakog leta od maja do oktobra pružaju gostoprimstvo kako srpskim, tako i turistima širom sveta. 

Hotel "Thermae Sylla &SPA", Edipsos

Edipsos se odlikuje mnoštvom taverni koje se nalaze na glavnom šetalištu pored luke. Tu je ujedno da kažemo „centar“ ovog zanimljivog gradića. Možete naići na razne sadržaje kao što su riblji restorani, taverne, poslastičarnice, suvenirnice, prodavnice voća,supermarketi... Edipsos ima i svoju luku iz koje svakodnevno isplovljavaju trajekti do mesta koje se zove Arkitsa i to je najbrži put do Atine sa Evije. U mestu postoji gradska organizovana peščana plaža u sklopu hotela „ Aura“ koja se nalazi na šetalištu, plaža kod toplih lekovitih izvora i mnoštvo divljih plažica koje su skrivene , ali i jedne od lepših. 


Zalazak sunca, Edipsos
 Na samo 2 km severnije od Edipsosa prostiru se divne peščane plaže i oblast Agios Nikolaos odakle kreće pravi raj za ljubitelje peska i tirkizne boje Egejskog mora. U nastavku na Agios Nikolaos je i zaliv Gialtra (Jaltra) i  sve nadalje su najlepše plaže Evije ( Porto Pefko, Padermos, Golden beach,...)  Sve ove plaže su organizovane i tu možete naći ležaljke i barove gde možete da se osvežite i uživate u lepoti toplog letnjeg dana.
 U samom mestu možete posetiti centar za rehabilitaciju EOT gde su Vam dostupni bazeni sa lekovitom vodom po pristupačnim cenama, zatim pećinu Sylla (Sila) koja se nalazi u blizini crkve Sv. Kozme i Damjana, koja je takođe jedna od znamenitosti mesta. Crkva Sv. Pantelejmona je najveća i centralna crkva u Edipsosu nalazi se na samom ulazu u mesto. Tu su i neoklasične građevine koje su i dan danas hoteli u funkciji. Na nekih 800 metara uzbrdo, za ljubitelje šetnje, nalazi se oblast 40 Platana, gde je ujedno i izvor lekovite vode Edipsosa.

Ukoliko želite da pobegnete iz gradske vreve i da uživate sa svojom porodicom u netaknutoj prirodi ovog bisera Egeja, posetite čuveni Edipsos i ponesite odavde najlepše uspomene. Ako je mogao čuveni Herkul, zašto ne biste mogli i vi!

S ljubavlju sa Evije.

понедељак, 20. април 2020.

#BLOG 1 Ostrvo Evija- skriveni raj nadomak Atine


Dragi čitaoci, u prvom blogu ćemo malo bliže da se upoznamo sa ostrvom. Kada kažem malo bliže, mislim na one najosnovnije stvari koje bi svaki turista trebao da uzme u obzir pre nego što se upusti u avanturu zvanu Evija!

Ostrvo koje je nedovoljno istraženo, a pleni svojom netaknutom prirodom i bespreglednim plavetnilom Egejskog mora. Dom svetinja kao što su manastir Svetog Davida i Crkva Svetog Jovana Rusa... Domaćin turistima širom sveta. Ujedinitelj lekovitih banjskih izvora i kristalno čistog Egejskog mora koje je samo po sebi lek za dušu. Pozivamo Vas da istražite Eviju i osetite draži netaknute prirode Mediterana.

Banja Edipsos, Severna Evija


Evija je drugo ostrvo po veličini u Grčkoj i 6 u Mediteranu. Prostire se na površini od 3654 km kvadrtatnih. Nalazi se u Egejskom moru. Broji približno 192.000 stanovnika prema popisu iz 2011. Najveći vrh je planina Dirfi , a glavni grad ostrva je Halkida sa negde približno 60.000 stanovnika. Evija je spojena sa kontinentalnim delom Grčke kod Halkide, novim mostom dužine 700m.

Geografski gledano predstavlja nastavak Atike. Zbog ove veze sa kontinentalnom Grčkom mnogi je smatraju i poluostrvom. Severna Evija se odlikuje neverovatnom florom i faunom i upravo je zbog toga privlačna turistima. Najvećim delom severnog dela ostrva pa sve do središnjeg dela gde je smešten glavni grad, dominiraju borove šume. Zakonom je zabranjeno zaprašivanje zbog proizvodnje domaćeg borovog meda koji je na neki način zaštitni znak ostrva. Od Halkide južnije preovladava stenoviti pejzaž, tako da osim par plaža, na jugu ostrva nema nekih pogodnijih mesta za odmor.
Edipsos, Pefki, Neos Pirgos, Limni, Rovies su samo neka od mesta koja možete posetiti na Eviji. Odlikuju se divnim plažama i velikim brojem taverni u kojima možete uživati u kafi ili nekom tradicionalnom grčkom jelu. Ukoliko želite miran odmor, raznolike sadržaje koje možete posetiti kako ne ostrvu, tako I u neposrednoj blizini ostrva, Evija je pravo mesto za Vas. Raznolikost je jedna od glavnih karaktristika ovog divnog ostrva, tako da ukoliko ste ljubitelj peščanih plaži, kamenih plaži, toplih lekovitih izvora, kristalnog čistog mora- Evija je odličan izbor.

Ribarsko selo Limni, Severna Evija

KAKO DO EVIJE

Iako ne baš blizu, poslednjih godina veliki broj turista se odluči da na svoje putešestvije krene sopstvenim autom. Kako zbog pogodnosti koje pruža, tako i da bi mogli nesmetano da istražuju ostrvo. Upravo zbog toga rešila sam da detaljno predstavim i plan putovanja, naravno za one koji odluče da po prvi put posete Eviju autom.
Putovanje se započinje nešto malo posle podneva iz Beograda. Do ostrva nas deli 866 km i otprilike nekih 16 sati autobusom ukoliko ne bude gužve na graničnim prelazima. Kroz Srbiju je putovanje prilično lagano jer se ide autoputem E-75 i odvija se bez većih zastoja.  Stiže se do prelaza kod Preševa i to je prvi granični prelaz sa kojim se susrećemo. Put kroz Makedoniju je u večernjim časovima. Granični prelaz Evzoni nam najavljuje ulazak u Grčku. Ide se putem za Atinu i posle 61 km sledi isključenje sa lokalnog puta i uključenje na autoput za Atinu. U ranim jutarnjim časovima se stiže do Glife, luke koja je povezana sa Agiokamposom na Eviji. Tu se ukrcava na trajekt i sledi vožnja do Evije od nekih 40-ak minutra. Od luke Agiokampos do Edipsosa je potrebno nekih 15 do 20 minuta. Stiže se u Edipsos u ranim jutarnjim časovima.

Vodopadi Drimona, Manastir Sv.Davida


Na samom dolasku Vas sačekaju ljubazni turistički vodiči spremni da Vas što bolje upoznaju sa Evijom i okolinom, Vaše je samo da se opustite, ponesete sa sobom kupaći kostim i peškir i uživate u lepotama ovog ostrva, mediteranskom suncu i besprekornom plavetnilu Egejskog mora.

Ostanite uz nas do sledećeg bloga.

A do tada,

S ljubavlju sa Evije.