Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

уторак, 21. април 2020.

#BLOG 2 Nekada grad Bogova sada čuveno letovalište

Upoznajte mesto kome ni Bogovi sa Olimpa nisu odoleli

Banja Edipsos zalazak sunca
U narednim objavama bavićemo se malom najpoznatijim letovalištima na Eviji. Pošto sam tokom letnjih sezona u direktnom kontaktu sa našim turistima, znam šta ih najviše interesuje i koja su najčešća pitanja o mestu u kome su došli da letuju. Putem ovih tekstova pokušaću da "nahranim" vašu znatiželju i da vam prenesem priče koje sam ja negde pročitala ili saznala iz prve ruke od domaćeg stanovništva sa Evije. Prvo poglavlje koje otvaramo je čuvena i dobro poznata BANJA EDIPSOS.

Termalne vode, vodopad na plaži
Dobrodošli u Edipsos, mesto gde zelene borove šume susreću plavo Egejsko more. Mesto gde tradicija još uvek živi, mesto gde možete spojiti nespojivo. Tamo gde su dani topli,a ljudi još topliji. Gde će vas svi oslovljavati sa "prijatelju" iako vas vide prvi put u životu. Gde je se sklapaju najlepša prijateljstva i gde se stvaraju najlepše uspomene, Tamo gde ćete se jednostavno osećati kao kod kuće.



MITOLOGIJA

Prema mitologiji, Edipsos je nastao tako što je boginja mudrosti, Atina, zatražila od Hefesta, boga vatre, da donese na površinu zemlje toplu vodu koja leči, koja odmara,koja opušta i duh i telo kakobi se njen ljubimac , veliki heroj Herkul odmarao i lečio u njoj posle svake borbe. Kako Hefest nije mogao da odbije Atini nijednu želju, udario je svojim žezlom o kamen i tako iz stene izbi lekovita voda na površinu. Od tada su termalne vode Edipsosa poznate kao "Herkulove vode".

Poster Herkula na termalnim izvorima u Edipsosu

       ISTORIJA

Edipsos je najstarija banja u Grčkoj. Nalazi se na severu Evije, drugom najvećem ostrvu u Grčkoj. Ovaj mali živopisni gradić je bio poznat još iz doba bogova kao lečilište heroja. Čak je i veliki Herkul dolazio posle borbi kako bi se oporavio u lekovitim vodama ove banje. Nastanjena je početkom 19. veka kada su na Eviju krenuli da dolaze Grci iz Male Azije. Do tada banja je korišćena samo tokom letnjih meseci, dok su meštani živeli u selu Edipsos koje se nalazi na 3 kilometara od same banje. Sada banja Edipos ima oko 2500 stalnih stanovnika.
Hotel "Kastalia", Edipsos
Hotel "Heraklion", Edipsos
Tokom 19.veka banja Edipsos postaje turistički centar Evije koje su posećivali veliki broj domaćih turista upravo zbog tih termalnih voda. Shodno tome krenuli su da se grade prelepi hoteli u neoklasičnom stilu kao što su čuveni hotel "Thermae Sylla" (1896 god) u čast vojskovođi Silli koji je često posećivao banju. Ovaj hotel je jedini ostao u funkciji dok su ostali napušteni. Primer za to je hotel Iraklion "Heraklion", velelepna crvena zgrada iza termalnih izvora, sa prlepim pogledom na severnoevijski zaliv i poluoljuštenom fasadom. Kao i hotel "Kastalia" (iznad zgrade E.O.T-a) koji je izgrađen 1910, danas potpuno oronuo.
Ovi hoteli su ugostili dosta poznatih ličnosti kao što su Marija Kalas, Onazis, Kostis Palamas, Elefterios Venizelos, čak i naš kralj Petar I Karađorđević. U hotelu "Thermae Sylla" su posle pohoda na mesec odseli na rehabilitaciji i astronauti NASSA-e. Dokaz sa to su potpisane fotografije koje se nalaze u samom hotelu.



 EDIPSOS DANAS

Živopisni grad koji podseća na male mletačke gradove nudi Vam dva u jednom: lepote Egejskog mora i lekovite terme. To je razlog što Edipsos privlaći veliki broj turista kako leti, tako i zimi. Netaknuta priroda i kristalno plava voda učiniće vaš odmor nezaboravnim. Tu se nalazi i preko 200 vila i hotela koje svakog leta od maja do oktobra pružaju gostoprimstvo kako srpskim, tako i turistima širom sveta. 

Hotel "Thermae Sylla &SPA", Edipsos

Edipsos se odlikuje mnoštvom taverni koje se nalaze na glavnom šetalištu pored luke. Tu je ujedno da kažemo „centar“ ovog zanimljivog gradića. Možete naići na razne sadržaje kao što su riblji restorani, taverne, poslastičarnice, suvenirnice, prodavnice voća,supermarketi... Edipsos ima i svoju luku iz koje svakodnevno isplovljavaju trajekti do mesta koje se zove Arkitsa i to je najbrži put do Atine sa Evije. U mestu postoji gradska organizovana peščana plaža u sklopu hotela „ Aura“ koja se nalazi na šetalištu, plaža kod toplih lekovitih izvora i mnoštvo divljih plažica koje su skrivene , ali i jedne od lepših. 


Zalazak sunca, Edipsos
 Na samo 2 km severnije od Edipsosa prostiru se divne peščane plaže i oblast Agios Nikolaos odakle kreće pravi raj za ljubitelje peska i tirkizne boje Egejskog mora. U nastavku na Agios Nikolaos je i zaliv Gialtra (Jaltra) i  sve nadalje su najlepše plaže Evije ( Porto Pefko, Padermos, Golden beach,...)  Sve ove plaže su organizovane i tu možete naći ležaljke i barove gde možete da se osvežite i uživate u lepoti toplog letnjeg dana.
 U samom mestu možete posetiti centar za rehabilitaciju EOT gde su Vam dostupni bazeni sa lekovitom vodom po pristupačnim cenama, zatim pećinu Sylla (Sila) koja se nalazi u blizini crkve Sv. Kozme i Damjana, koja je takođe jedna od znamenitosti mesta. Crkva Sv. Pantelejmona je najveća i centralna crkva u Edipsosu nalazi se na samom ulazu u mesto. Tu su i neoklasične građevine koje su i dan danas hoteli u funkciji. Na nekih 800 metara uzbrdo, za ljubitelje šetnje, nalazi se oblast 40 Platana, gde je ujedno i izvor lekovite vode Edipsosa.

Ukoliko želite da pobegnete iz gradske vreve i da uživate sa svojom porodicom u netaknutoj prirodi ovog bisera Egeja, posetite čuveni Edipsos i ponesite odavde najlepše uspomene. Ako je mogao čuveni Herkul, zašto ne biste mogli i vi!

S ljubavlju sa Evije.

Нема коментара:

Постави коментар