Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

среда, 29. април 2020.

#BLOG 5 VODIČ KROZ EDIPSOS DRUGI DEO- Korisni saveti ukoliko dođete u Edipsos na odmor (kafići, taverne, plaže i druge korisne informacije)


Edipsos, Drone view. Photo credits: Trogadas Travel Services
O istoriji i nastanku Edipsosa smo se bavili u prethodnim blogovima. Sada ćemo konkretno pričati o tome šta sve možete naći u ovom čarobnom mestu.

Edipsos je više kao mala varoš, tako da imate poštu, banke, apoteke. Pošta se nalazi u ulici 25. Marta i radno vreme je svakog radnog dana od 9h do 14h. Pružaju usluge i Western Union-a.
Što se tiče gradskog prevoza (KTEL), nije baš najbolje organizovan. Početna stanica je u ulucu Thermopotamou i tu se može (ponekad) naći najnoviji red vožnje. Autobus vozi do obližnjih sela, glavnog grada Halkide i Atine. Za sada nema linija koji idu do obližnjih plaža. Postoje dve kompanije Rent-a-car-a. Jedna je u luci "North Evia Rent", a jedna u ulici 25. Marta, pored pošte. Cene variraju u zavisnosti od dela sezone. Za iznajmljivanje auta potrebno je izdvojiti 40ak €, za motor 25€ a za bicikl 15€.


U mestu imate apoteka na svakom ćošku. Njihovo radno vreme je standardno. Većina radi dvokratno (9-14h pa 18-20h) dok svakog dana po jedna dežura ceo dan do nekih 00:00h. Kada smo već kod zdravstva, što se tiče doktora, postoje dosta privatnih ordinacija gde se pregledi naplaćuju ( od lekara opšte prakse, kardiologa, stomatologa). Za naše turiste postoji posebna lekarska ordinacija gde se pregledi i terapije ne naplaćuju ukoliko imate uplaćeno zdravstveno osiguranje. To je ordinacija Aegean Medical-a koji imaju svoja predstvništva po celoj Grčkoj i sarađuju sa srpskim osiguravaućim kućama. Lekar je Grk, međutim sekretarica je iz Srbije, tako da je zaobiđen problem (ne)sporazumevanja. Ordinacija se nalazi u nivou luke u Edipsosu u ulici Ethnikis Antistaseos ( preko puta hotela "Lito").

Što se tiče supermarketa, Edipsos prednjači za razliku od drugih manjih mesta. Najpovoljniji i najveći supermarket je "Galaksias", koji se nalazi u ulili Omirou. Na dva nivoa je i tu možete pronaći sve što vam je potrebno: od osnovnih namirnica, voća i povrća, hemije i potrepština za kuću. Cene su povoljne i ne razlikuju se mnogo od cena u našim supermarketima. Supermarket "Galaksias" radi svakog dana od 8-22h, osim nedeljom kada se zatvara u 20h. Postoje i manji marketi i prodavnice, gde je cena malo viša i ne možete pronaći baš sve namirnice, ali su otvoreni do 00:00h. Zelena pijaca se nalazi u vrhu ulice Thermopotamou kod tavernice "Kaliva". Tu možete svakog jutra od 6h pa do podneva pronaći sveže voće i povrće, maslinovo ulje, domaći sir po najnižim cenama. Za vreme sezone većina njih se sa prikolicama spusti na glavnu ulicu uveče, tako da možete ih naći i u popodnevnim časovima.

Edipsos i plaže. Većina turista bi rekla: "Koje plaže?"

Hotel "Aura", Gradska plaža
 Istina je da se Edipsos ne ističe baš po dugim i širokim peščanim plažama. Uglavnom su šljunkovite. Gradska plaža se nalazi na glavnoj ulici u sklopu hotela "Avra". Organizovana je (Ležaljke i suncobrani). Ležaljke se ne naplaćuju, već možete da ih koristite uz kupljeno piće, međutim od prošle sezone, postoji određen broj sati koji možete sedeti, tako da se većina turista odlučuje da ne ide na tu plažu, već da ponese svoje suncobrane i peškire. Još jedna organizovana laža jeste kod termalnih izvora.Takođe ležaljke dobijate uz kupljeno piće. Svaki od izvora na toj plaži ima drugačije svojstvo tako da odmah na početku gde su takozvane kadice, voda koja se uliva tu je pogodna za artritis, skoliozu, bolove u kostima, reumu. Tu se nalazi odmah, pri zidu i lekovito blato koje je pogodno za ekceme i problematičnu kožu. Zatim kod malog "vodopada"-za vratni deo i odmah iza te stene, na plažici u kojoj se uliva direkto u more u vidu potoka, se preporučuje za lečenje ginekoloških problema. Imate još niz "divljih" plažica na koju možete da provedete dan. Peščanih plaža u mestu nema.



"Riviera" Beach bar, Ag. Nikolaos

Prva peščana plaža se nalazi na nekih 5km od Edipsosa i zove se Sv.Nikola. do tamo možete stići pešaka (nekih 20 min hoda), taksijem (cena je 5€ u jednom pravcu po vozilu) ili ukoliko imate svoj auto. Postoje i organizovane plaže kao što su "Over Sea", "Riviera Beach bar" i drugi. Ukoliko pratite liniju mora u pravcu izlaska iz Edipsosa, stići ćete do plaže Sv. Nikole. Ako se odlučite da odete taksijem, taksi stanica se nalazi u luci u Edipsos gde pristaju trajekti. Pri odlasku sa plaže uvek možete zamoliti osoblje kafića da vam pozove taksi. Oni će to rado učiniti.
"Over Sea" Beach bar, Ag. Nikolaos
 Glavna ulica pored plaže ( 28 Oktovriou) gde se nalazi većina taverni, kafića, suvenirnica, zatvara se u 19h za automobile i postaje šetalište sve do ponoći. Posle 20h od vreve ljudi, dečice jedva možete proći biciklom. Ulice se ispunjavaju smehom, muzikom iz obližnjih kafića, mirisom sveže pečenog kukuruza i baklavi. Od vozila možete videti samo turistički vozić koji vozi turista sa svih strana u obilazak Edipsosa (ne izlazi van grada).


Ukoliko ste za neki riblji restoran, plodove mora ili tradicionalna grčka jela, možete posetiti tavernu "Noufara" ili "Kohilia" koje se nalaze jedna pored druge. Gde ugledate oktopode kako se suše, znajte našli ste tavrnu i tu je najsvežija i najukusnija hrana. Ukoliko ste pak za giros, kod luke iza dudova nalazi se najbolji giros i suvlaki- kod Dionisija ( O Gyros tou Dyonisi). Prepoznaćete ga po raznobojnim stoličicama i nenormalnoj gužvi. Tu je uvek veselo osoblje da vam poželi dobrodošlicu na srpskom u pokušaju i pita da li biste radije "zvinjski" ili "pileci" giros. :) Za ljubitelje italijanse kuhinje , neprevaziđeni "Palatino" koji se nalazi takođe na glavnoj ulici, i ako želite da dezertirate i da se zasladite, najbolje palačinke ili kako Grci kažu "krepe", u "Caterina`s", odmah pored "Palatina".



Posle večerice ukoliko ste za piće ili koktel, tu su noćni barovi "Akteon", "Aigli", "Old house".. Sa divnim koktelima, muzikom i još divnijim pogledom na more obasjano mesečinom. Za one koje vole noćni provod, vikendom kafić "Aigli" ( nalazi se pored gradske organizovane plaže) organizuje uživo muziku, dj večeri. A ukoliko volite noćni provod do jutra na samo 1km se nalazi diskoteka na otvorenom "Me gusta" gde možete do jutra da uživate uz strane i grčke hitove. Nalazi se na auto putu Edipsos- Halkida.

"Old House", Edipsos
"Old House", Edipsos




















Puno mogućnosti, veliki izbor za sve što bi se reklo od 7 do 107 godina i za svakog ponešto. Sada ste spremni za odmor. Pakujte kofere i krećite, Edipsos vas željno očekuje.

S ljubavlju sa Evije.

Нема коментара:

Постави коментар