Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

среда, 29. април 2020.

#BLOG 4 VODIČ KROZ EDIPSOS PRVI DEO- Korisni saveti ukoliko dođete u Edipsos na odmor (hoteli i apartmani)

Luka Edipsos

U ovom tekstu pozabavićemo se raznim pojedinostima ukoliko se odlučite da provedete svoj letnji odmor u Edipsos. Imaćete priliku da saznate kako finkcionišu hoteli i apartmani, pravila kuće, dok ćemo u sledećem blogu koji je nastavak ovom, više o mestima u samom Edipsosu kao što su pošte, supermarketi, taverne, plaže...

Po samom dolasku, umorni od puta i neprospavane noći u ne tako funkcionalnom autobusu, nivo nervoze je na maksimumu. Svi bismo odmah da se smestimo , raspakujemo, udahnemo svež morski vazduh bez tenzije, odmorimo na divnom i mekanom dušeku i pravac plaža! Uglavnom su takva naša očekivanja, ali su mogućnosti malo drugačije. Pri dolasku je moguće smestiti svoje stvari u posebnu prostoriju ili lobi hotela, jer prethodni gosti izlaze iz soba do 9h, i čekati najkasnije do 14h kako biste dobili ključeve apartmana. Do tada možete da šetate, upoznate mesto, popijete kafu. Nije vam do toga, naravno, ali zapamtite, ni vas poslednjeg dana neće izbaciti pre 9 iz vaše sobe, tako da je to na neki način začarani krug.

Korisni savet: Nemojte to primati k srcu. U većini slučajeva vaš apartman bude već gotov do 12 h i možete da se lepo odmorite.Niti mogu svi biti spremni i očišćeni u isto vreme, tako da malo strpljenja. Spakujte na vrhu kofera kupaći i peškir i pravac plaža. Tamo se možete odmoriti na ležaljkama i popiti kaficu dok vaš apartman ne bude spreman. Došli ste da se odmorite- nervoze bez!
Što se tiče hotela u Edipsosu, manje- više "pravila kuće" su svuda ista.

#1. Ulazak u sobe do 14h prvog dana, izlazak do 9h

 U većini hotela vlasnik obezbedi tuš i toalet u zavisnosti od dostupnosti. Većina se trudi da vam pri dolasku bude što prijatnije, tako da vas odmah na početku obaveste da li je to moguće. Generalno, toalet je u svakom hotelu ili apartmanu obezbeđen.

                                           #2. Posteljina i peškiri se menjaju na 5 dana.


To znači da šestog jutra dobijate čiste peškire i posteljinu koju vi sami menjate, kako ne bi niko ulazio u vaš smeštaj dok vi niste tu.
Što se tiče opremljenosti apartmana, u svakom postoje čajne kuhinje (bez rerni) sa osnovnim posuđem. Neki apartmani su manje opremljeni, neki dobro, svakako šta god vam zafali možete se obratiti vašem predstavniku ili vlasniku i ukoliko su u mogućnosti, izaći će vam u susret sigurno. Smeće izbacujete sami, toalet papir, detrdžente takođe kupujete sami, jer retko u kojim vilama možete to naći (osim ako prethodni gosti nisu ostavili).


#3. Zabranjeno je bacanje otpada u toalet. 


Iako Evropska zemlja, grčka ostrva nemaju baš najbolji kanalizacioni sistem. Tako da ukoiko nećete neprijatnosti u vidu izlivanja kanalizacije tokom odmora, nemojte to raditi!

#4. Zabranjeno prženje ribe u apartmanima. 



Vlasnici ne dozvoljavaju zbog mirisa ribe koji se proširi po celom hotelu, pa se ostali gosti žale. Dešavalo se da zbog toga dođe do požara, umašćivanja zidova itd. Sve ostalo možete spremati.

#5. U Edipsosu je voda sa česme zdrava i može se piti!


Imaju dobar vodovodni sistem i u poređenju sa drugim mestima, voda je bakteriološki ispravna i može se piti. Ne preporučuje se onima koji imaju stomačnih problema i ne podnose promene vode. Kako ne biste ceo odmor pili probiotike pijte flaširanu vodu.

#6. Wi-FI


Najveći problem na ostrvima jeste internet konekcija. Generalno to je veliki problem zbog manjka repetitora i mrežne pokrivenosti. Zbog toga što su odvojeni od kontinentalnog dela, varira jačina signala. Često morate stajati pored prozora, na terasi ili u lobiju kako biste mogli da se javite kod kuće. Tako je u celoj državi. Ukoliko želite brzu internet konekciju, uvek možete kupiti Grčki broj (5€ ) i za 10 €  kredita možete imati internet. (Pošto grčku sim karticu ne mogu kupiti stranci, za više informacija obratite se vašem predstavniku na destinaciji).

Predstavnici na destinaciji se trude da vam na info sastanku po samom dolasku prenesu sve ovo, ali često se ne pojavi cela grupa i posle bude raznih problema, zbog neinformisanosti. Generalno, uvek se vodite mišlju da onako kako se ponašate u svojoj kući, isto to važi i za hotel ili apartman koji će tih desetak dana i biti vaš dom.

U narednom blogu VODIČ KROZ EDIPSOS DRUGI DEO- restorani, kafići, plaže, korisne službe i još svašta nešto. Ostanite uz nas.

S ljubavlju sa Evije.




Нема коментара:

Постави коментар