Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

петак, 24. април 2020.

#BLOG 3 Banjski turizam- Raj za hedoniste

                                    

Edipsos je , osim svih svojih lepota pre svega poznat po svojoj termalnoj vodi i to je razlog zbog koga ovo mesto poseti veliki broj turista iz celog sveta, a najviše iz Srbije i Rumunije. Sa čuvenim hotelima i Spa centrima, ali i sa izvorom odakle se slobodno uliva u Egejsko more, termalne vode i dalje pomažu Edipsosu da bude broj 1 destinacija u Evropi što se tiče banjskog turizma.


Hotel "Aipigai", 40 Platana, Edipsos
Termalna voda izvire u mestu koje se zove 40 Platana. To je stara četvrt banje koja se nalazi na malom uzvišenju iznad novog dela varoši. Ušuškana u, sada već, 39 Platana, po kojima je i dobila ime, nekada je važila za luksuznu četvrt u banji Edipsos. Tu su hoteli u neoklasičnom stilu, neki doduše oronuli i sa starom fasadom, a neki vala još uvek prkose vremenu i rade uprkos starosti kao što je hotel "Epige" (Aipigai).
Dakle tu je sve počelo i odatle se lekovita termalna voda spušta do "prirodnih kadica" na samoj obali mora. 



Termalni izvori, Edipsos
Lekovite vode Edipsosa sadrže veli broj metalnih soli i sumpornih jedinjenja koji se preporučuju od strane lekara, kako za telesno zdravlje , tako i za lepotu kože. Na izvoru temperatura vode dostiže do 80 stepeni celzijusa, dok je na plaži i na mestu gde se uliva u more negde oko 40ak stepeni. Upravo zbog temperature i hemijskog sastava vode, ne preporučuje se boravak u njoj više od 15 minuta sa pauzama.  Danas je Edipsos jedna od najposećenijih banja u Grčkoj. Preporučuje se za bolesti kostiju, reumu, artritis, bolesi kičme, ali pomaže i kod problema sa sinusima i kod ginekoloških problema. Takođe ublažava sve vrste ekcema i bolesti kože. Strogo je zabranjen boravak u termalnim vodama srčanim bolesnicima i ljudima koji imaju problema sa povišenim pritiskom kao i ulazak u hladno more posle tretmana u termama.


Termalni  izvori, Edipsos
Osim Centra za rehabilitaciju u zgradi E.O.T-a, koja za svoje kapacitete koristi termalnu vodu, tu su i drugi hoteli koji imaju dozvolu države i koriste je za bazene, džakuzije i otvoreni su za korišćene iako niste gost hotela. Neki od njih su hotel "Kentrikon" (nalazi se u ulici 25. Marta), zatim hotel "Diethnes" (ulica Irakleous br.8), hotel "Irini Spa" ( ulica Vyzantinon Autokratoron br.1), hotel "Avra" ( glavni put na plaži). Naravno i velelepni hotel sa 5 zvezdica "Thermae Sylla", za one koji su pravi hedonisti sa većim budžetom.


Hotel "Thermae Sulla Spa", Edipsos
Ono što je važno naravno, u svemu imati mere. Koliko je dobra termalna voda,toliko može i da naškodi ukoliko se ne prate uputstva. Obnovte kako duh tako i telo, samo sa oprezom. 


Do sledećeg tekstića,

S ljubavlju sa Evije.

Нема коментара:

Постави коментар