Milica Dimitrijević

Моја слика
Radim kao turistički vodic i prvi put sam posetila Eviju pre 3 godine i to je bila ljubav na prvi pogled . Iako turisti iz Srbije svake godine posete ovo ostrvo u velikom broju, smatram da nemaju uvid u njene lepote. Saznajte sve o vašem omiljenom ostrvu iz prve ruke od samih mestana.Vidite je mojim očima i otkrijte razlog sto joj se iznova i iznova vraćam!

понедељак, 20. април 2020.

#BLOG 1 Ostrvo Evija- skriveni raj nadomak Atine


Dragi čitaoci, u prvom blogu ćemo malo bliže da se upoznamo sa ostrvom. Kada kažem malo bliže, mislim na one najosnovnije stvari koje bi svaki turista trebao da uzme u obzir pre nego što se upusti u avanturu zvanu Evija!

Ostrvo koje je nedovoljno istraženo, a pleni svojom netaknutom prirodom i bespreglednim plavetnilom Egejskog mora. Dom svetinja kao što su manastir Svetog Davida i Crkva Svetog Jovana Rusa... Domaćin turistima širom sveta. Ujedinitelj lekovitih banjskih izvora i kristalno čistog Egejskog mora koje je samo po sebi lek za dušu. Pozivamo Vas da istražite Eviju i osetite draži netaknute prirode Mediterana.

Banja Edipsos, Severna Evija


Evija je drugo ostrvo po veličini u Grčkoj i 6 u Mediteranu. Prostire se na površini od 3654 km kvadrtatnih. Nalazi se u Egejskom moru. Broji približno 192.000 stanovnika prema popisu iz 2011. Najveći vrh je planina Dirfi , a glavni grad ostrva je Halkida sa negde približno 60.000 stanovnika. Evija je spojena sa kontinentalnim delom Grčke kod Halkide, novim mostom dužine 700m.

Geografski gledano predstavlja nastavak Atike. Zbog ove veze sa kontinentalnom Grčkom mnogi je smatraju i poluostrvom. Severna Evija se odlikuje neverovatnom florom i faunom i upravo je zbog toga privlačna turistima. Najvećim delom severnog dela ostrva pa sve do središnjeg dela gde je smešten glavni grad, dominiraju borove šume. Zakonom je zabranjeno zaprašivanje zbog proizvodnje domaćeg borovog meda koji je na neki način zaštitni znak ostrva. Od Halkide južnije preovladava stenoviti pejzaž, tako da osim par plaža, na jugu ostrva nema nekih pogodnijih mesta za odmor.
Edipsos, Pefki, Neos Pirgos, Limni, Rovies su samo neka od mesta koja možete posetiti na Eviji. Odlikuju se divnim plažama i velikim brojem taverni u kojima možete uživati u kafi ili nekom tradicionalnom grčkom jelu. Ukoliko želite miran odmor, raznolike sadržaje koje možete posetiti kako ne ostrvu, tako I u neposrednoj blizini ostrva, Evija je pravo mesto za Vas. Raznolikost je jedna od glavnih karaktristika ovog divnog ostrva, tako da ukoliko ste ljubitelj peščanih plaži, kamenih plaži, toplih lekovitih izvora, kristalnog čistog mora- Evija je odličan izbor.

Ribarsko selo Limni, Severna Evija

KAKO DO EVIJE

Iako ne baš blizu, poslednjih godina veliki broj turista se odluči da na svoje putešestvije krene sopstvenim autom. Kako zbog pogodnosti koje pruža, tako i da bi mogli nesmetano da istražuju ostrvo. Upravo zbog toga rešila sam da detaljno predstavim i plan putovanja, naravno za one koji odluče da po prvi put posete Eviju autom.
Putovanje se započinje nešto malo posle podneva iz Beograda. Do ostrva nas deli 866 km i otprilike nekih 16 sati autobusom ukoliko ne bude gužve na graničnim prelazima. Kroz Srbiju je putovanje prilično lagano jer se ide autoputem E-75 i odvija se bez većih zastoja.  Stiže se do prelaza kod Preševa i to je prvi granični prelaz sa kojim se susrećemo. Put kroz Makedoniju je u večernjim časovima. Granični prelaz Evzoni nam najavljuje ulazak u Grčku. Ide se putem za Atinu i posle 61 km sledi isključenje sa lokalnog puta i uključenje na autoput za Atinu. U ranim jutarnjim časovima se stiže do Glife, luke koja je povezana sa Agiokamposom na Eviji. Tu se ukrcava na trajekt i sledi vožnja do Evije od nekih 40-ak minutra. Od luke Agiokampos do Edipsosa je potrebno nekih 15 do 20 minuta. Stiže se u Edipsos u ranim jutarnjim časovima.

Vodopadi Drimona, Manastir Sv.Davida


Na samom dolasku Vas sačekaju ljubazni turistički vodiči spremni da Vas što bolje upoznaju sa Evijom i okolinom, Vaše je samo da se opustite, ponesete sa sobom kupaći kostim i peškir i uživate u lepotama ovog ostrva, mediteranskom suncu i besprekornom plavetnilu Egejskog mora.

Ostanite uz nas do sledećeg bloga.

A do tada,

S ljubavlju sa Evije.

Нема коментара:

Постави коментар